Rastislav Búgel Zo Slovenska

Na Slovensku sa ROZPRŠÍ: Dážď prinesie aj SAHARSKÝ prach!

Tento týždeň so sebou prinesie premenlivé počasie. Spolu so zrážkami bude padať aj pomerne veľké množstvo prachu pôvodom z Afriky.

Ilustračný obrázok k článku Na Slovensku sa ROZPRŠÍ: Dážď prinesie aj SAHARSKÝ prach!
7
Galéria
Zdroj: TASR/Dano Veselský

Nový týždeň odštartuje pomerne vysokými teplotami. Dosahovať môžu až hranicu +20 °C.

„S príjemným a slnečným počasím odštartuje aj utorok a teploty budú taktiež v celku príjemné do +19 °C. Avšak následne sa začne počasie meniť a na naše územie dorazia prvé zrážky, ktoré sa objavia najmä na severe a severozápade Slovenska,“ informuje portál iMeteo.sk.

Bude pršať

Už v utorok na Slovensko dorazia zrážky, ktoré pretrvajú až do stredy. Pršať by mohlo na celom západnom a strednom Slovensku. Počas stredy sa očakáva, že zrážky postupne ustanú.

V stredu nás čaká aj mierny pokles teplôt. Na juhovýchode bude najteplejšie, pričom obyvatelia sa tam môžu tešiť na +18 °C. Pre porovnanie, na juhozápade bude teplota maximálne do hranice +15 °C.

Autá si ešte neumývajte

„Druhá polovica týždňa však už prinesie zrážky na celé naše územie, pričom najvýdatnejšie úhrny budú vo štvrtok na severozápadnom a strednom Slovensku. Čo sa týka teplôt, tie sa vyšplhajú na +16 °C,“ dodáva iMeteo.sk.

Ako upozorňuje portál, pripraviť sa musíme na to, že spolu so zrážkami bude tentoraz padať aj saharský prach!

Jeho pomerne veľká koncentrácia sa bude nad naším územím nachádzať už od utorka. „V utorok okolo poludnia bude zaťaženie prachom nad juhozápadných Slovenskom až na úrovni 1 456 mgr/m2,“ píše server.

Saharský prach bude k zemi padať najmä v stredu predpoludním, kedy budú kvapky vody sťahovať jednotlivé čiastočky prachu. Saharského prachu sa definitívne zbavíme až v noci zo stredy na štvrtok. „Vo štvrtok tak bude padať už „iba“ dážď bez ďalších prímesí z afrického kontinentu,“ dodáva iMeteo.sk.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Polícia Slovenskej republiky
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM