TOS Cestovanie

Policajti u susedov vyrazili na diaľnice: POKUTY aj za nedodržanú vzdialenosť od iných áut!

Zaujímavosťou je, že podobné pravidlá platia aj u nás. U susedov sa však reálne môže stať, že vás ich porušenie vyjde draho!

Ilustračný obrázok k článku Policajti u susedov vyrazili na diaľnice: POKUTY aj za nedodržanú vzdialenosť od iných áut!
Zdroj: TASR/Michal Svítok , TASR/Jaroslav Novák

Vodiči zvyknú bliknúť diaľkovými svetlami, ak chcú upozorniť iného vodiča na policajná hliadku alebo ak chcú pomalšiemu vodičovi jazdiacemu v ľavom pruhu na diaľnici naznačiť, že ich blokuje. A práve tento druhý prípad riešia podľa špecializovaného portálu Auto-Swiat muži zákona na poľských diaľniciach.

Platí to aj na Slovensku

Mimochodom, aj na Slovensku platí, že takéto blikanie je protizákonné a povolené je len vtedy, ak je to potrebné na odvrátenie hroziaceho nebezpečenstva či na upozornenie vodiča, ktorého ide daný šofér predbehnúť.

Inak hrozí pokuta, no reálne sa, na rozdiel od Poľska, s riešením takýchto priestupkov veľmi nestretávame.

Nedodržaná vzdialenosť

Ďalším priestupkom v Poľsku, ktorý si v mnohých prípadoch neuvedomujú ani samotní Poliaci, je takzvaná „jazda za nárazníkom“. Podľa novely zákona o cestnej premávke, ktorá začala platiť v júni 2021, nedodržiavanie bezpečnej vzdialenosti na diaľniciach a rýchlostných cestách v Poľsku je nielen nebezpečné, ale aj porušením zákona.

„Na začiatku sa mnohí pýtali, či policajti vôbec dokážu merať vzdialenosť medzi autami. Teraz už vieme, že môžu a využívajú to,“ píše Auto-Swiat.

Priestupku sa dopúšťajú vodiči, ktorí jazdia vo vzdialenosti kratšej ako polovica rýchlosti vozidla pred vami, napríklad 70 metrov v prípade rýchlosti 140 km/h.

Pri porušení hrozí pokuta až do výšky 500 zlotých, čo je zhruba 112 eur.

Ako to je u nás?

Aj v tomto prípade sú podobne nastavené pravidlá aj na Slovensku. Na diaľnici a na rýchlostných cestách platí povinnosť dodržiavať 2 sekundovú bezpečnú vzdialenosť.

Pri rýchlosti 130 km/h je to 72 metrov.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM