Magazín

Na Slovensku sa ŽENÁM darí! Vo veľkých firmách je ich 25 % na vedúcich POZÍCIÁCH

Dosahujeme na európsky priemer! Na Slovensku pôsobí vo vedení najväčších spoločností až 25 % žien, čo je viac ako inde vo svete.

Ilustračný obrázok k článku Na Slovensku sa ŽENÁM darí! Vo veľkých firmách je ich 25 % na vedúcich POZÍCIÁCH
Zdroj: www.pexels.com

Vyplýva to z publikácie Women in the boardroom spoločnosti Deloitte Global a organizácie Klub 30 %. Správa mapuje situáciu v 72 krajinách. Celosvetovo zastávajú ženy iba 19,7 % miest v predstavenstvách a dozorných radách, čo v porovnaní s výsledkami z roku 2019 predstavuje nárast o 2,8 %.

„Týmto tempom by svet mohol očakávať rovnocenné zastúpenie oboch pohlaví vo vedení až v roku 2045. Prítomnosť väčšieho počtu žien však neznamená, že sa dostávajú na najvyššie vedúce funkcie – predsedníčok predstavenstva je pomerne málo (6,7 %) a žien vo funkcii generálnej riaditeľky je ešte menej (päť percent),“ poznamenala spoločnosť.

Sú mladšie ako muži

Počet žien vo vedení firiem je pritom najvyšší práve v Európe (30,7 %), avšak finančných riaditeliek je najviac v Afrike (22,7 %), nasleduje Ázia (19,8 %) a Európa je z tohto pohľadu až na treťom mieste (15,8 %). Prieskum tiež ukázal, že globálne sú ženy vo vedení v priemere mladšie než ich mužské náprotivky.

Analýza tiež odhalila, že firmy, ktoré vedú ženy, majú výrazne vyváženejšie zastúpenie mužov a žien vo vedení než tie, ktoré vedú muži.

„Mať väčší počet žien vo vedení je veľmi prínosné, lebo vďaka diverzite sa ako spoločnosť môžeme posúvať vpred. Je však dobré dbať na to, aby v riadiacich funkciách boli rovnomerne zastúpené nielen obe pohlavia, ale aby sa pri výbere členov vedenia bral ohľad aj na rôznorodosť názorov, skúsenosti a podobne,“ poznamenala Ivana Lorencovičová zo spoločnosti Deloitte s tým, že rozmanité pohľady na svet a problémy môžu firmám priniesť množstvo benefitov.

Ako je to u nás?

Na Slovensku neexistujú žiadne kvóty pre ženy vo vedení. Kódex správy a riadenia spoločností na Slovensku sa v odporúčaniach týkajúcich sa zloženia riadiacich orgánov nezmieňuje o pohlaví, uvádza iba, že na výkon funkcie je potrebné mať primerané znalosti, zručnosti a kvalifikáciu. „Zo vzorky najväčších kótovaných spoločností vyplýva, že na Slovensku pôsobí v riadiacich orgánoch až 25 % žien,“ uzavrela spoločnosť.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM