Lucia Lauková Správy

Na Slovensku vznikne centrum literatúry: Má pomôcť deťom s čítaním

V rámci rezortnej organizácie má vzniknúť centrum na podporu čítania. Cieľom má byť zlepšenie čitateľskej gramotnosti detí prednostne predškolského veku.

Ilustračný obrázok k článku Na Slovensku vznikne centrum literatúry: Má pomôcť deťom s čítaním
Zdroj: TASR

Úroveň čitateľskej gramotnosti slovenských detí je nedostatočná. Konštatuje to ministerstvo kultúry, ktoré chce v tejto veci širšie pomôcť ministerstvu školstva. Opatrenia, s ktorými prišlo, v stredu schválila vláda.

Centrum na podporu čítania

Koncepcia rozvoja kultúrnych a čitateľských kompetencií detí prostredníctvom kultúrnej výchovy, predložená ministrom kultúry Marekom Maďaričom (Smer-SD), predpokladá, že od 1. januára 2018 vznikne v rámci rezortnej organizácie Bibiana Centrum literatúry pre deti a mládež a podpory čítania. Jeho cieľom má byť podpora čítania a čitateľskej gramotnosti detí prednostne predškolského veku, mladšieho a staršieho školského veku.

„Hoci hlavná ťarcha v oblasti schopnosti detí čítať leží na ministerstve školstva, rezort kultúry tiež cíti určitú spoluzodpovednosť, pretože pracujeme s literatúrou, podporujeme literatúru a myslíme si, že vieme prispieť k tomu, aby sa schopnosť čítania zlepšila,“ uviedol po zasadnutí vlády Maďarič.

Problémy s čítaním

Súčasný stav považuje za alarmujúci. „Rôzne prieskumy, analýzy hovoria o tom, že v Európskej únii každé piate dieťa má problémy s čítaním a Slovensko sa v týchto rebríčkoch umiestňuje v spodnej polovici,“ zhodnotil.

„Schopnosť čítania, najmä s porozumením, nie je len kultúrna schopnosť, ale ona doslova aj predurčuje možno i úroveň demokracie, to, ako ľudia sú alebo nie sú manipulovateľní, ale má aj vplyv ekonomický, pretože je čoraz viac potrebné aj v jednoduchších prácach dokázať čítať nielen mechanicky, ale aj s porozumením,“ odôvodnil minister svoju iniciatívu.

Nové formy podpory čítania

Centrum bude mať podľa Maďariča za úlohu vyvíjať nové inovatívne formy podpory čítania. „Chceme mať špecializovaný útvar, nie veľký, ktorý začne možno aj zbierať skúsenosti zo zahraničia a navrhovať veci, čiže očakávam práve od tohto centra, že príde s nejakými novými nápadmi, ktoré budeme potom podporovať,“ doplnil.

Pri svojej činnosti sa centrum sústredí predovšetkým na odbornú, konzultačnú a metodickú oblasť v otázke čitateľskej gramotnosti detí. Koordinovanie jeho aktivít bude mať zo začiatku na starosti jeden odborník – zamestnanec Bibiany, ktorý si postupne vytvorí svoj tím, vysvetlil hovorca ministerstva Jozef Bednár.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM