Aktualizované Zo Slovenska

Na starom koryte Dunaja majú byť priehrady. Ľudia spísali petíciu proti projektu

Dielo má realizovať Vodohospodárska výstavba v spolupráci s maďarským partnerom a má stáť niekoľko desiatok miliónov eur.

Ilustračný obrázok k článku Na starom koryte Dunaja majú byť priehrady. Ľudia spísali petíciu proti projektu
Zdroj: bratislava.dnes24.sk

Na starom koryte Dunaja sa bez odbornej diskusie a v tichosti pripravuje zámer na prehradenie starého koryta Dunaja vodnými dielami. Tvrdia to vodáci, ochranári i niektorí komunálni politici. Poukazujú pritom aj na čerstvý výrub brehových porastov Dunaja. Proti zámeru je už spustená petícia, pod ktorú sa doteraz podpísalo vyše 3600 ľudí. Splnomocnenec vlády však považuje tieto obavy za neadekvátne.

Priehrady v starom koryte

Dielo má podľa jednej zo signatárov petície, podpredsedníčky Bratislavského samosprávneho kraja Eleny Pätoprstej realizovať Vodohospodárska výstavba v spolupráci s maďarským partnerom a má stáť niekoľko desiatok miliónov eur. „Na stránke Vodohospodárskej výstavby je dokument "Návrhy na riešenie starého koryta Dunaja v úseku Čunovo – SAP“, ktorý navrhuje vybudovanie štyroch priehrad v starom koryte Dunaja. Zámer je ale príkladom už historicky aj vedecky prekonaného technokratického uvažovania, ktoré môže prírode spôsobiť viac škody ako úžitku," povedala Pätoprstá.

Realizáciou tohto zámeru hrozí podľa aktivistov porušenie požiadaviek európskej rámcovej smernice o vode, smernice o biotopoch, Belehradského dohovoru o režime plavby na Dunaji a ďalších dokumentov. Zlikvidovať má aj potenciál územia pre vznik Národného parku Podunajsko či rozvoj turizmu a vodáckeho športu v starom koryte Dunaja. „Nevhodný zásah do územia môže ohroziť aj podzemné vody Žitného ostrova a zdroje pitnej vody v regióne,“ podotkla Pätoprstá. Význam priehrad pre oživenie a sprietočnenie starého koryta Dunaja považuje za viac ako otázny.

O projekte nevedia

Ministerstvo životného prostredia však uviedlo, že neeviduje žiadne oficiálne informácie, zámer či dokumentáciu ku projektu prehradenia starého koryta Dunaja. „V prípade, že by došlo k predloženiu konkrétneho zámeru a požiadavke na zaujatie stanoviska ku konkrétnemu projektu, zelený rezort bude samozrejme konať v záujme ochrany prírody a životného prostredia,“ povedal hovorca ministerstva Tomáš Ferenčák.

Splnomocnenec vlády SR pre výstavbu a prevádzku sústavy vodných diel Gabčíkovo – Nagymaros Stanislav Fialík považuje spustenie petície proti výstavbe nových priehrad na starom koryte Dunaja za neuvážený krok. „Vzhľadom k tomu, že žiaden kontroverzný zámer vodných diel v starom koryte Dunaja, ako ho nazvali iniciátori petície, v súčasnosti nie je k dispozícii, preto nie je čo zastaviť,“ povedal. Obavy z toho, že sa takýto zámer v tichosti pripravuje a podľa iniciátorov už aj realizuje, sú podľa neho neadekvátne.

Za výrub môžu opravy plavebných komôr

Staré koryto Dunaja slúži podľa Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) aj na odvádzanie vody z Dunaja, a to najmä počas vysokých prietokoch na Dunaji, ale aj v prípade, že z rôznych dôvodov nemôže byť prevedené potrebné množstvo vody cez stupeň Gabčíkovo. „Na stupni Gabčíkovo sú plánované opravy na plavebných komorách, ako aj na elektrárni. Navyše, práce v okolí Dunakiliti nám avizovali aj maďarskí vodohospodári. Z týchto dôvodov bude potrebné odvádzať vodu aj v starom koryte Dunaja,“ povedal hovorca SVP Pavel Machava.

Ak by sa výrub nerealizoval, podľa vodohospodárov by hrozilo, že kapacita starého koryta Dunaja nebude dostatočná a budú ohrození obyvatelia a majetok v obciach v blízkosti. Od výstavby sústavy vodných diel Gabčíkovo-Nagymaros bolo čistenie starého koryta Dunaja podľa SVP nedostatočné, výsledkom čoho boli aj vyrastené náletové dreviny presne na mieste, kde prebiehal výrub. Vodohospodári mali na jeho realizáciu (výlučne v koryte starého Dunaja) podľa Machavu všetky potrebné povolenia.

Ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM