Správy Zo Slovenska

Na svete je nový PODVOD: Ak dostanete takýto hovor, okamžite zložte telefón!

Podvodníci sa najnovšie vydávajú za slovenskú vládu. Obete sa snažia vystrašiť fiktívnymi pokutami.

Ilustračný obrázok k článku Na svete je nový PODVOD: Ak dostanete takýto hovor, okamžite zložte telefón!
Zdroj: unsplash.com

Útočníci v podvodnej telefonickej kampani sa najnovšie snažia volajúceho presvedčiť, že hovoria v mene slovenskej vlády a hrozia zablokovaním účtov z dôvodu podozrivých aktivít adresáta hovoru. Využívajú pritom legitímne vyzerajúce slovenské telefónne čísla.

Fiktívna pokuta

„Najjednoduchším spôsobom, ako sa tomuto útoku brániť, je zložiť telefón a s volajúcim nehovoriť,“ upozorňuje spoločnosť Eset, ktorá podvodnú kampaň zachytila.

Odborníci vysvetľujú, že útočníci využívajú pravdepodobne takzvaný spoofing – nástroj na falšovanie identity. Ich cieľom je získať prístup k zariadeniu, respektíve bankovému účtu či vymôcť platbu za fiktívnu pokutu.

Čísla háda automat

Ak prijímateľ bude takýto telefonát ignorovať, nie je dôvod na obavu. „Telefónne číslo v danej chvíli uhádol automat. Nejde teda o žiadny hack ani únik databázy, takže žiadne ďalšie riziko nehrozí,“ objasňujú odborníci.

Ak predsa len došlo k spojeniu s útočníkmi, respektíve k inštalácii nejakého softvéru do zariadenia, je potrebné ho odinštalovať a zariadenie preskenovať spoľahlivým antivírusom. V prípade poskytnutia bankových informácií či iných citlivých informácií je nevyhnutné kontaktovať príslušné úrady a políciu.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zostaňte v obraze. Ďalšie aktuálne správy:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM