Zo Slovenska

Na tohtoročnú lyžovačku zabudnite! V hre je termín, kedy sa MOŽNO postavíte na lyže

Doležal je presvedčený, že budúci týždeň by mohli strediskám oznámiť výsledok, čo ďalej so zimnou sezónou.

Ilustračný obrázok k článku Na tohtoročnú lyžovačku zabudnite! V hre je termín, kedy sa MOŽNO postavíte na lyže
10
Galéria
Zdroj: TASR

Minister dopravy a výstavby Andrej Doležal (nominant Sme rodina) sa vyjadril, že je v kontexte otvárania slovenských lyžiarskych stredísk pesimistickejší.

Lyžiarska sezóna

Tvrdí, že prichádzajú signály z Európy, napríklad z Nemecka a Francúzska, že by sa lyžiarska sezóna mohla oficiálne začať až 10. januára 2021. Minister deklaruje, že Slovensko nepôjde proti prúdu, keďže medzi krajinami existuje dohoda, že si nebudú navzájom kradnúť turistov a umelo zvyšovať mobilitu obyvateľstva. Uviedol to vo štvrtok v rozhovore na sociálnej sieti.

Napriek plánom zatiaľ nepôjde predstava rezortu dopravy o pravidlách otvárania lyžiarskych stredísk na najbližšiu pandemickú komisiu. „Dnes ráno sme mali videokonferenciu s konzíliom odborníkov, kde sme prezentovali to, čo sme doteraz s hygienikmi, respektíve s Inštitútom zdravotníckych analýz (IZA) dali dokopy,“ informoval Doležal s tým, že odborníci však potrebujú čas na oboznámenie sa s materiálom. „Ale ja som stále presvedčený, že budúci týždeň by sme mohli strediskám oznámiť výsledok, čo ďalej so zimnou sezónou,“ poznamenal minister.

„Z našej strany je to stále len návrh, za akých podmienok by sa strediská mohli otvoriť. Je to celé postavené najmä na testovaní v kombinácii s opatreniami,“ uviedol minister s tým, že detaily nechce prezrádzať skôr, ako sa s materiálom oboznámia odborníci a následne pandemická komisia a krízový štáb.

Úvahy o začiatku lyžiarskej sezóny až začiatkom budúceho roka sú zatiaľ podľa Doležalových slov iba signálmi, preto nechce špekulovať. „Ale tá situácia naozaj nie je dobrá,“ dodal s tým, že európske krajiny budú v tomto postupovať koordinovane.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM