Správy Zo Slovenska

Na túrach sa jej vyhnite oblúkom! Nebezpečná rastlina spôsobuje POPÁLENINY a PĽUZGIERE

Reč je o najnebezpečnejšej rastline našej flóry. Na Slovensku sa vyskytuje na turisticky obľúbených miestach.

Ilustračný obrázok k článku Na túrach sa jej vyhnite oblúkom! Nebezpečná rastlina spôsobuje POPÁLENINY a PĽUZGIERE
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa , TASR/Oliver Ondráš

Aj napriek dlhoročnej snahe ochranárov úplne zlikvidovať invázny druh boľševník obrovský v kompetenčnom území Správy Tatranského národného parku (TANAP-u) sa s ním môžu návštevníci ešte stále sporadicky stretnúť.

Najviac lokalít výskytu je v oblasti Vysokých Tatier, no evidujú ho aj na Liptove, napríklad v okolí Liptovskej Mary. Informovala o tom Správa TANAP-u na svojej webovej stránke.

Rastie až do štyroch metrov

„Aj tento rok pokračujeme v jeho systematickej eliminácii a dôsledne osekávame a zbierame všetky kvety, aby sme tak zamedzili dozretiu semien a ich následnému vysemeneniu. Zlikvidovaných bolo už niekoľko jedincov tohto zdraviu škodlivého invázneho druhu, ktorý spôsobuje vážne poškodenia kože podobné popáleninám,“ uvádzajú ochranári.

Práve v tomto období púta boľševník obrovský pozornosť svojím gigantickým vzrastom od dvoch do štyroch metrov, ako aj obrovskými, ostro vykrajovanými listami a mohutnými bielymi súkvetiami. Tie kvitnú až do augusta a dosahujú priemer viac ako pol metra.

Popáleniny a pľuzgiere

„V minulosti ho pestovali v záhradách a parkoch ako okrasnú bylinu. Odtiaľ sa dostal do voľnej prírody, kde sa začal expanzívne šíriť. Najčastejšie sa vyskytuje na skládkach odpadu, v intraviláne mesta, v okolí lesných porastov, prevažne však v okolí vodných tokov, ktoré výraznou mierou prispievajú k jeho šíreniu,“ vysvetľuje Správa TANAP-u. Na jednej materskej rastline dokáže dozrieť niekoľko desiatok tisíc semien, ktoré si udržujú klíčivosť niekoľko rokov.

Zo zdravotného hľadiska sa tento druh považuje za najnebezpečnejšiu rastlinu našej flóry. Pri kontakte s pokožkou spôsobujú jeho šťavy kožné popáleniny až pľuzgiere.

Ich účinok sa znásobuje pri vystavení kože slnečnému žiareniu. „Ak na neho návštevníci počas vychádzky do prírody natrafia, rozhodne by sa ho nemali dotýkať a olamovať ho. Predídu tak vážnym zdravotným problémom,“ upozorňujú ochranári.

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM