Správy Zo zahraničia

Ďalšia destinácia V PLAMEŇOCH: Neďaleko Atén vypukol požiar, evakuovali stovky ľudí

Európu sužujú horúčavy a sucho. Po rozsiahlom požiari v Chorvátsku zasiahol domácich i dovolenkárov oheň aj v okolí gréckej metropoly.

Ilustračný obrázok k článku Ďalšia destinácia V PLAMEŇOCH: Neďaleko Atén vypukol požiar, evakuovali stovky ľudí
5
Galéria
Zdroj: TASR/AP

Stovky ľudí evakuovali v utorok večer z ich domovov, pretože obce na svahoch hory Penteli severovýchodne od gréckej metropoly Atény ohrozoval lesný požiar. Hasiči bojovali s plameňmi, ktoré rozdúchaval silný vietor, aj večer a snažili sa ich dostať pod kontrolu. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Evakuovali aj nemocnicu

Podľa protipožiarnej služby sa na hasení požiaru na hore Penteli, 25 kilometrov od Atén, podieľalo 15 lietadiel a deväť vrtuľníkov, ale keď padla noc, pristáli.

Policajti a hasiči odviedli starších obyvateľov z domov do bezpečia, pretože plamene sa k obydliam nebezpečne približovali. Obrovské mračná dymu z požiaru bolo vidieť aj v centre Atén.

Miestni predstavitelia oznámili, že domy boli zničené alebo poškodené, ale nedostali žiadne hlásenia o zraneniach ani uviaznutých ľuďoch. Evakuovali aj detskú nemocnicu v tejto oblasti.

Ťažký deň

Grécko bolo zatiaľ ušetrené vlny horúčav, ktorá v súčasnosti trápi krajiny na západe Európy, ale predstavitelia gréckej protipožiarnej služby upozornili, že ak bude horúce a suché počasie trvať týždne a ak budú zároveň dlhodobejšie stúpať teploty, zvýši sa tým celkové riziko vzniku lesných požiarov.

Vlani zničili lesné požiare v Grécku vyše 1300 štvorcových kilometrov pôdy a boli to najhoršie zaznamenané škody od roku 2007.

Podľa hovorcu protipožiarnej služby Jiannisa Artopiosa boli v utorok vydané štyri jednotlivé príkazy na evakuáciu, pričom ľuďom v zasiahnutých oblastiach poslali do mobilných telefónov esemesku s varovaním.

„Bol to ťažký deň,“ povedal v utorok hovorca a dodal, že do terénu bolo poslaných ďalších 400 hasičov. V službe bolo tiež okolo 300 policajtov, ktorí dohliadali na dopravné zákazy a kontrolovali evakuované oblasti, aby zabránili rabovaniu.

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM