Rôzne

Na Vianoce nás čaká zaujímavé počasie. Užijeme si sánkovačku a postavíme snehuliaka?

Zatiaľ čo Štedrý večer bude na blate, nasledujúce dni dorazí výrazné ochladenie.

Ilustračný obrázok k článku Na Vianoce nás čaká zaujímavé počasie. Užijeme si sánkovačku a postavíme snehuliaka?
Zdroj: TASR/AP

Všetky predpovede momentálne nasvedčujú rovnakému scenáru. Tesne pred začiatkom Vianoc nás čaká prudké oteplenie, ktoré prinesie dážď, no aj teploty, ktoré môžu dosahovať aj cez +10 °C.

Biele sviatky?

„V priebehu 24. decembra sa začne na našom území od severozápadu ochladzovať, pričom dorazia aj zrážky. Spočiatku pôjde prevažne o dažďové zrážky, no postupne sa budú meniť na snehové. Na štedrý večer sa ale sneženie očakáva len vo vysokých polohách,“ informuje portál iMeteo.sk.

Ochladenie sa začne výrazne prejavovať počas 1. a 2. Sviatku vianočného.

Teplota vo výške 1500 metrov by mala len v priebehu dvoch dní klesnúť z +3 až +6 °C na –10 až –7 °C. Ochladenie tak bude naozaj výrazné.

Mínusové teploty

Už v priebehu 25. a 26. decembra očakávame na viacerých miestach sneženie, ktoré môže byť v severných okresoch aj výdatnejšie. Aj teploty vo výške 2 metrov nad zemou poklesnú.

Zatiaľ čo na Štedrý deň budú pred frontom dosahovať +4 až +10 °C, na 1. Sviatok vianočný to bude rozmedzie od –1 do +6 °C, na 2. Sviatok vianočný od –3 do +2 °C.

Vianočné ochladenie by malo pretrvať približne do konca týždňa. V závere roka by sa malo opäť mierne otepliť, teploty by ale nemali dosahovať výrazne nadpriemerné hodnoty. Treba ale takisto spomenúť, že ochladenie spôsobí, že teploty klesnú z výrazného nadpriemeru na dlhodobý priemer.

Ilustračné foto, TASR

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM