ELA Politika

Na vodiča zo Žiliny vytiahli policajti ZBRANE. Prečo pri Dankovi nepostupovali rovnako DRSNE?

Iný meter na každého? Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok vysvetľoval drsný zásah polície v prípade vodiča v Žiline. Prečo voči Andrejovi Dankovi za zvalcovaný semafor nepostupovala polícia rovnako razantne?

Ilustračný obrázok k článku Na vodiča zo Žiliny vytiahli policajti ZBRANE. Prečo pri Dankovi nepostupovali rovnako DRSNE?
Zdroj: TASR/Jakub Kotian , TASR/Martin Baumann , Facebook.com/Ľudmila Nová

Slovenskom zarezonovalo drsné video zásahu policajtov voči vodičovi, ktorý nevedomky ťukol do auta iného šoféra. Muž, ktorý nevediac, že oškrel vozidlo, odišiel z miesta aj so svojou trojročnou dcérou.

Vytiahli ho surovo z auta

Po pár metroch začul pri žilinskom Auparku uprostred križovatky policajné majáky a svoje vozidlo zastavil. Pán Vlastimil stále netušiac, čo sa deje, sa razom ocitol spútaný na chodníku. Z jeho auta ho surovo vytiahli policajti, ktorí naňho mierili zbraňou a zvalili ho na zem.

Ako vidieť na videu, prišiel k nemu aj sebavedomý agresívny vodič, ktorému mal spôsobiť škodu a celý čas ho autom naháňal, volajúc políciu. Na muža na zemi vykrikoval, že mu „rozbil auto“. Po spísaní škodovej udalosti vyšlo najavo, že išlo o škodu do 100 eur.

„Mám narazenú ruku, narazenú hlavu aj roztrhané nohavice. Dali mi putá a nevysvetlili mi vôbec, v čom bol problém, prečo ma zastavili, nedali mi žiadne informácie. To som sa všetko dozvedel až potom. Nechali ma spútaného sedieť na zemi, vo vode,“ opísal pre médiá nepríjemný incident Vlastimil.

Minister vnútra zásah obhajuje

Či bolo nevyhnutné muža s dieťaťom drsne vytiahnuť z auta so zbraňami a spútať ho na zemi, sa pýtal ministra vnútra v Rádiu Expres vo svojej relácii Braňo Závodský.

Matúš Šutaj Eštok podáva zatiaľ inú verziu. „Veď keby zastavil štandardne na boku, príde k nemu hliadka a štandardne postup preverí. To teraz je jedno, či niekomu oškrel alebo aká tam bola nehoda. Polícia za ním štandardne išla,“ povedal minister vnútra.

Vlastimil podľa jeho doterajších informácií utiekol z miesta činu a utekal pred políciou. Ako však vidieť na videu, ktoré natočil občan, jeho vozidlo pred políciou neuháňalo a Vlastimil tvrdí, že ani netušil, že policajné autá s majákmi zastavujú jeho, keďže nič neurobil.

Dajú to preveriť

Policajti podľa Šutaja Eštoka nevedia, kto je na mieste činu, a netušia, či sedí v aute „babka alebo dieťa“. Preto niekedy musia pristúpiť k tomu, aby použili donucovacie prostriedky, komentoval zásah polície.

Policajti podľa jeho slov pri výjazde pracovali s informáciou, že muž „spôsobil dopravnú nehodu“ a oškrel auto inému vodičovi. Zásah bol podľa neho vzhľadom na to, že pán Vlastimil ihneď nezastavil, normálny. Napriek tomu sa vecou ešte bude zaoberať.

„Ja som tú vec dal preveriť. Ak došlo k pochybeniu zo strany polície, vyvodíme za to zodpovednosť,“ uviedol s tým, že ak sa stala chyba, pánovi Vlastimilovi bude adresované ospravedlnenie.

Michal Slivka z odboru komunikácie Prezídia Policajného zboru pre TASR uviedol, že použitie donucovacích prostriedkov nadriadený zasahujúcich policajtov vyhodnotil ako zákonné.

„Riaditeľ Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline napriek tomu nariadil vykonanie kontroly. Tá preveruje zákonnosť, oprávnenosť a mieru intenzity služobného zákroku. Ale aj komunikáciu operačného strediska s oznamovateľom a zasahujúcimi hliadkami,“ uviedol Slivka.

S vodičom, voči ktorému polícia vykonala služobný zákrok, sa žilinský krajský riaditeľ stretne podľa Slivku v priebehu utorka.

A čo Danko?

Moderátor Závodský sa ho opýtal aj na prípad Andreja Danka, ktorý narazil do semaforu a z miesta činu ušiel. Sám Šutaj Eštok po nehode verejne povedal, že čoskoro zverejnia video z Dankovej búračky, no doteraz sa tak nestalo. Podľa slov ministra postup polície v tomto prípade už preverili.

„Aj pre pána Danka platí zákon. Policajti sa správali štandardne, v čase, keď tam policajti boli, netušili, že ten stĺp bol spadnutý na základe toho, že doň pán Danko nabúral,“ dodal Šutaj Eštok s tým, že zákon podľa jeho slov „platí pre všetkých rovnako“.

Evidentne nie. Prečo aj pri Dankovi neboli policajti tak „akční“, keďže o pár minút podľa stratenej ŠPZ zistili, že za rozbitým semaforom je auto podpredsedu parlamentu, minister priamo neodpovedal. A ako je už známe, Andrejovi Dankovi sa uráčilo fúkať 14 hodín po nehode a podľa informácií opozície mal arogantne vyhodiť policajtov z domu, keď za ním po nehode prišli.

Spišiak hovorí o špeciálnom zaobchádzaní

Za postup polície podľa poslanca parlamentu Jaroslava Spišiaka (PS) politicky zodpovedá minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).

V tejto súvislosti poukázal na „špeciálne zaobchádzanie“ v nehody podpredsedu Národnej rady SR Andreja Danka (SNS), ktorého podrobili dychovej skúške po 15 hodinách.

„Zákon musí platiť pre každého rovnako. A ak ministrovi vnútra záleží na spravodlivosti, musí okamžite prestať s politickým krytím papalášstva Danka,“ poznamenal Spišiak.

Zdroj: Facebook
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM