Webnoviny - Svet

Nadal cez Južného prvýkrát do finále US Open

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/AP NEW YORK 11. septembra (WEBNOVINY) – Španielsky tenista Rafael Nadal sa stal prvým finalistom dvojhry mužov na záverečnom štvrtom grandslamovom turnaji sezóny US Open v New Yorku (celková dotácia 22,668 milióna USD, tvrdý povrch DecoTurf II vonku). V sobotňajšom prvom semifinálovom súboji si najvyššie nasadený Nadal poradil s dvanástkou žrebu, Rusom Michailom Južným, hladko za 133 minút 6:2, 6:3, 6:4 a do finále v newyorskej lokalite Flushing Meadows sa prebojoval vôbec po prvý raz.

Víťaz využil 5 z 8 možností na brejk, zahral 23 víťazných úderov a bez ohľadu na výsledok finále si definitívne zabezpečil post jednotky aj po US Open. Súperom Nadala v nedeľňajšom finále bude víťaz súboja Roger Federer (2-Švajč.) – Novak Djokovič (3-Srb.).

„Konečne sa mi splnil sen zahrať si finále na najväčšom centrálnom kurte na svete. Som veľmi rád, že tu mám takú podporu fanúšikov a dúfam, že to zvládnem aj vo finále. V súboji s Južným som dobre podával a profitoval zrejme aj z toho, že súper bol o čosi viac unavený, keďže predtým odohral dlhšie zápasy ako ja,“ uviedol v prvej reakcii po postupe do finále Nadal.

Španielovi chýba už len posledný krok k naplneniu sna o triumfe na otvorených majstrovstvách Spojených štátov, teda jedinom grandslamovom titule, ktorý mu chýba v cennej zbierke. Osemnásobný šampión z úrovne „veľkej štvorky“ triumfoval v tomto roku piatykrát na Roland Garros v Paríži, druhý raz aj na wimbledonskej tráve a triumfom nad Južným zaokrúhlil počet víťazných zápasov na grandslamových podujatiach v tomto roku na 20 v rade.

Ak by sa 24-ročnému rodákovi z Mallorcy podarilo podmaniť si aj US Open, stal by sa len siedmym tenistom v histórii s víťazstvami na všetkých turnajových súčastiach veľkej štvorky (Australian Open, Roland Garros, Wimbledon, US Open). Sexteto vyvolených zatiaľ tvoria Švajčiar Roger Federer, Američania Andre Agassi, Don Budge, Austrálčania Roy Emerson a Rod Laver a Brit Fred Perry.

Nadal sa v pamätný deň všetkých Američanov a najmä Newyorčanov 9 rokov po páde „dvojičiek“ pustil do Južného ako sa na favorita patrí. Už vo štvrtom geme ho prvý raz brejkol (3:1) a vzápätí aj po odvrátení brejkbalu zvýšil na 4:1. Forhendovým obhodením napokon pri podaní súpera získal prvý set 6:2. V druhom sete španielsky favorit ušiel ruskému vyzývateľovi z 3:3 na 6:3 a po hodine a pol upravil na 2:0 na sety.

A keď v treťom geme tretieho dejstva pridal Nadal ďalšie prelomenie súperovho podania, bolo takmer rozhodnuté. Za stavu 3:4 sa však Južnyj vyhecoval a sériou skvelých úderov napokon ako druhý hráč na turnaji vzal v životnej forme podávajúcemu Nadalovi jeho servis. Vzápätí zbytočnou dvojchybou ponúkol súperovi brejkbal a po jeho odvrátení fatálnou chybou pri nabiehanom bekhendovom voleji ďalší, ktorý už Nadal využil. Vzápätí najlepšie podávajúci hráč turnaja excelentne „čistou hrou“ zavŕšil svoj postup do finále.

Ľavoruký fenomén na tohtoročnom US Open predtým stratil svoj servis len jediný raz, vo štvrťfinále mu ho zobral krajan Fernando Verdasco a v tomto smere má šancu vytvoriť rekord tzv. open éry. Najlepšie servujúcim šampiónom New Yorku bol doteraz v roku 2003 domáci Andy Roddick, ktorý svoje podanie počas celého turnaja pustil päťkrát.

Zdolaný Južnyj postupom do semifinále vyrovnal svoje newyorské a zároveň grandslamové maximum z roku 2006. Hrdina daviscupového finále 2002 proti Francúzom Južnyj sa po US Open vráti do prvej desiatky renkingu, v ktorej naposledy bol 24. februára 2008. Vtedy sa po dosiahnutí štvrťfinále na melbournských Australian Open ocitol na štyri týždne na 8. priečke, teraz sa nachádza na 14. pozícii.

Zverenec Borisa Sobkina Južnyj bol prvým Rusom v semifinále grandslamového turnaja od takéhoto výsledku medzičasom už nehrajúceho Marata Safina vo Wimbledone 2008. V New Yorku sa to naposledy podarilo Nikolajovi Davydenkovi v sezóne 2007.

Dvojhra mužov – semifinále: Rafael Nadal (1-Šp.) – Michail Južnyj (12-Rus.) 6:2, 6:3, 6:4 za 133 minút

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM