Rastislav Búgel Technológie

Nafúkali ste? Nenaštartujete! Do áut sa bude POVINNE montovať rozhranie na alkoholtester

Už onedlho začne v Európe platiť nové pravidlo. V autách bude musieť povinne byť namontované špeciálne rozhranie. O čo ide?

Ilustračný obrázok k článku Nafúkali ste? Nenaštartujete! Do áut sa bude POVINNE montovať rozhranie na alkoholtester
Zdroj: Pixabay.com , Pixabay.com / CC0 1.0

Iba nedávno sme vás informovali, že vo všetkých novo prihlásených autách na území Európskej únie bude povinný obmedzovač ISA. Aktuálne tu máme ďalšie nariadenie, ktoré do áut prinesie inú novinku.

Špeciálny alkozámok

Ako na základe správy BILD informoval portál topspeed.sk, od 7. júla 2024 bude platiť, že v každom novo prihlásenom aute bude musieť byť nainštalované rozhranie pre tzv. alkozámok. Nový systém by v budúcnosti mohol zvýšiť bezpečnosť na cestách. Podľa Michaela Gebhardta z nemeckého autoklubu ADAC je totiž približne štvrtina dopravných nehôd v Európe spôsobená pod vplyvom alkoholu.

Ide o blokovací systém, niečo ako imobilizér, ktorý je citlivý na alkohol. Meria totiž alkohol v dychu vodiča. „Auto teda môže naštartovať len vodič, ktorý nafúkal do prístroja a ten vyhodnotil, že je triezvy. Takéto zariadenia stoja až okolo 2 000 eur,“ píše server.

Podobné systémy už existujú

Rozhranie, ktoré už bude povinne namontované vo všetkých novo prihlásených autách, tak v budúcnosti prinesie jednoduchšiu a aj lacnejšiu montáž alkozámku.

Portál pripomína, že modely áut s novým typovým schválením majú toto rozhranie už od roku 2022.

Podobné systémy sú už rozšírené vo Švédsku a Fínsku, kde musia vodiči taxíkov, kamiónov a autobusov počas služby „fúkať“. Na Slovensku ešte reč o povinnej inštalácii takéhoto alkoholového blokovacieho systému nebola.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Polícia Slovenskej republiky
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM