MAK Zo zahraničia

Najmocnejšie ženy sveta: V rebríčku je po prvýkrát Slovenka, prezidentka Čaputová

Prestížny americký časopis Forbes každoročne tvorí rebríček najmocnejších žien sveta. Rok 2019 bol pre ženy mimoriadne úspešný a ďalší úspech žne aj Zuzana Čaputová.

Ilustračný obrázok k článku Najmocnejšie ženy sveta: V rebríčku je po prvýkrát Slovenka, prezidentka Čaputová
Zdroj: TASR

Minulý rok v decembri sa americká líderka demokratov Nancy Pelosiová stretla s prezidentom Donaldom Trumpom v oválnej pracovni, aby prebrali koniec vlády. Počas 15-minútovej výmeny názorov Pelosiová jasne potvrdila, že sa nevzdá. „Pán prezident,“ povedala, „prosím, nepodceňujte silu, ktorú som vniesla na toto stretnutie.“

O rok neskôr Pelosiová dokázala, že nie je dobré sa s ňou zahrávať. Okrem vnútropolitických úspechov zosnovala aj štvrtú ústavnú žalobu, teda impeachment, v histórii Spojených štátov. To všetko ju „vystrelilo“ na tretie miesto rebríčka najmocnejších žien sveta. „Nezahrávajte sa so mnou,“ povedala Pelosiová jednému z reportérov, ktorý naznačil, že impeachment započala z osobných dôvodov.

Tak opisuje americký magazín Forbes moc a silu dnešných úspešných žien.

V top 10 si svoje miesto vyslúžili len tri političky. Rebríčku už po deviatykrát kraľuje nemecká kancelárka Angela Merkelová. Trojkou je už spomínaná šéfka Snemovne reprezentantov USA Nancy Pelosiová a na štvrtom mieste skončila nová „eurošéfka" Ursula von der Leyenová. Ostatné pozície v top 10 si zaslúžili bankárky a biznismenky.

Medzi celebritami najvyššiu pozíciu získala tradične moderátorka a filantropka Oprah Winfreyová. Získala dvadsiate miesto. Svoje miesto vďaka boju so súkromnými nahrávacími spoločnosťami obsadila aj hudobníčka Taylor Swift (71. miesto). Desať miest pred ňou sa umiestnila speváčka Rihanna, na 66. mieste sa pre zmenu umiestnila Beyoncé.

Prvý krát Slovenka

Medzi osobnosťami sa na 40 mieste umiestnila Britská kráľovná Alžbeta II.

Medzi nováčikmi sa nachádza aj slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá obsadila 80. miesto. Americký Forbes ju zaradil medzi vplyvné ženy nielen na základe víťazstva v prezidentských voľbách.

Čaputovú označujú za protikorupčnú aktivistku a právničku, ktorá odštartovala svoje päťročné funkčné obdobie ako prezidentka Slovenska v júni 2019.

„46-ročná Čaputová je najmladšou a zároveň prvou prezidentkou Slovenska, ktorá sa vo svojom inauguračnom prejave zaviazala zlepšiť súdny systém a bojovať proti beztrestnosti a korupcii," píše Forbes a konštatuje, že jej vplyv pomohol vyvolať protesty v roku 2018, ktoré prinútili bývalého predsedu vlády Roberta Fica, aby rezignoval po vražde reportéra, ktorý písal o politickej korupcii.

Hneď za našou prezidentkou sa umiestnila slávna tenistka Serena Williamsová.

Do rebríčka sa z krajín bývalého sovietskeho bloku dostala okrem Čaputovej aj srbská premiérka Ana Brnabićová, ktorá je prvou ženskou a prvou otvorene homosexuálnou premiérkou v tradične konzervatívnom Srbsku.

„Brnabićovávo vo svojom prvom príhovore, ako premiérka, vyzval zákonodarcov, aby prepracovali ekonomickú legislatívu a podporila mladých podnikateľov. Rokuje s Kosovským prezidentom Hashimom Thačim o dosiahnutie mierového urovnania, keďže sa Srbsko chystá vstúpiť do Európskej únie už v roku 2025. Ako bývalá ministerka verejnej správy sa Brnabićová snažila modernizovať krajinu zavedením systémov elektronickej správy a povinných IT tried pre študentov," hodnotí jej prácu, význam pre krajinu a mier na Balkáne Forbes.

Rebríček uzatvára aktivistika Greta Thunberg, ktorá bojuje proti klimatickým zmenám burcovaním mládeže po celom svete.

Myslíte si, že si prezidentka Zuzana Čaputová toto ocenenie zaslúži?

NIE

Top 10 najmocnejších žien sveta:

  1. Angela Merkel – Vedie vládu, ktorá sa stretáva s neustálym odporom v časoch, keď stúpajú antiimigrantské nálady v Európe.
  2. Christine Lagarde – Stala sa prvou ženou na čele Európskej centrálnej banky, a to v časoch, keď sa celosvetová ekonomika potáca na hranici možnej krízy.
  3. Nancy Pelosi – Je predsedníčkou Snemovne reprezentantov Spojených štátov, čo ju zaradilo medzi najmocnejšie političky sveta.
  4. Ursula von der Leyen – Ursula von der Leyen sa stala prvou ženou na čele Európskej komisie a je zodpovedná za legislatívu pre takmer 700 miliónov Európanov.
  5. Mary Barra – Je CEO automobilovej firmy General Motors a rozhodla sa investovať miliardy dolárov do rozvoja elektromobility.
  6. Melinda Gates – Pred takmer dvoma dekádami založila so svojím manželom Billom Gatesom charitatívnu organizáciu, v rámci ktorej sa jej podarilo vyzbierať miliardy dolárov.
  7. Abigail Johnson – Na čele Fidelity Investments je od roku 2014. Počas tohto pôsobenia sa jej podarilo rozvinúť pole kryptomien.
  8. Ana Patricia Botín -Do čela banky Santander sa dostala pred piatimi rokmi. Stala sa tvárou boja proti politickým nepokojom v Španielsku.
  9. Ginni Rometty – Hlava IBM započala prerod firmy na dátovú spoločnosť. Dnes tvoria až polovicu zárobkov firmy práve tieto segmenty.
  10. Marillyn Hewson – Firme Lockheed Martin šéfuje od roku 2013. Počas jej pôsobenia sa im podarilo vyvinúť program pre stíhačky F-35 a trhová hodnota firmy sa vyšplhala na sto miliárd dolárov.
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM