Marek Kravjar Správy

Prezidentka Čaputová patrí medzi najvplyvnejších politikov Európy, píše významný portál

Uznávaný spravodajský portál Politico zostavil rebríček najmocnejších ľudí v Európe. Čaputovú zaradili k Merkelovej, Macronovi či Putinovi.

Ilustračný obrázok k článku Prezidentka Čaputová patrí medzi najvplyvnejších politikov Európy, píše významný portál
17
Galéria
Zdroj: TASR

Prezidentka Zuzana Čaputová je vo funkcii necelý rok a vyzerá to tak, že je najdôverihodnejšou političkou nielen na Slovensku, ale za krátky čas si vybudovala rešpekt aj v Európe.

Vplyvný portál Politico každoročne zostavuje rebríček 28. najmocnejších ľudí v Európe. Tento rok má svoju premiéru aj slovenská prezidentka.

„Progresívcom zo strednej a východnej Európy ponúka Zuzana Čaputová nádej, že budúcnosť môže byť aj iná,“ konštatuje portál.

„Opozičné hnutia v celom regióne využili jej marcové zvolenie za prvú slovenskú prezidentku ako dôkaz, že najnovšie členské štáty EÚ nevyhnutne nesmerujú k neliberálnej demokracii – a že skorumpovaná a tyranská elita môže byť porazená,“ vysvetľuje Politico dôvody, prečo sa Čaputová v rebríčku ocitla.

Predstavujú ju ako advokátku a dlhoročnú environmentálnu aktivistku, ktorú pobúrila vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, čo bol jeden z dôvodov jej politickej angažovanosti. „Je protikorupčný križiak v krajine, v regióne sužovanom autoritárstvom. V politickom prostredí, v ktorom stále dominujú muži – nie je divu, že ju obdivovatelia vnímajú ako symbol zmeny," píše spravodaj.

Tiež pripomína, že prezident má na Slovensku hlavne reprezentatívnu funkciu, ale Čaputová dokázala svoj úrad využiť na to, aby upozornila na dôležité témy spoločnosti ako korupcia, životné prostredie a ľudské práva žien, etnických či sexuálnych menšín.

Prvé miesto v rebríčku obsadil francúzsky prezident Emmanuel Macron. Ruský prezident Vladimir Putin obsadil tretiu priečku, Boris Johnson štvrtú. Angela Merkelová je piata, nasleduje ju nová šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyen.

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz je ôsmy a nasleduje ho práve Zuzana Čaputová na deviatej pozícii.

Portál medzi 28 najvplyvnejších ľudí v Európe zaradil aj aktivistku Gretu Thunbergovú či Carolu Racketeovú, kapitánku lode s utečencami, ktorá sa vzoprela talianskym úradom.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM