Správy Politika

Najnovšiemu PRIESKUMU opäť kraľuje Smer-SD: Kto by ani nepreliezol do parlamentu?

Smer-SD, Hlas-SD a Progresívne Slovensko. To je prvá trojka, ktorú by Slováci volili, keby sa voľby konali už teraz.

Ilustračný obrázok k článku Najnovšiemu PRIESKUMU opäť kraľuje Smer-SD: Kto by ani nepreliezol do parlamentu?
Zdroj: TASR/František Iván

Voľby by na prelome mája a júna vyhral Smer-SD s podporou 18 percent voličov. Nasledovala by strana Hlas-SD s podporou 14,1 percenta a Progresívne Slovensko (PS) s 11,6 percenta hlasov. Vyplýva to z volebného modelu agentúry Median SK.

Ďalšie strany

Štvrtá by skončila Republika s podporou 8,2 percenta voličov. Hnutie OĽANO by získalo 7,1 percenta, Sme rodina 7 percent. Strana SaS by získala 6,6 percenta hlasov a v parlamente by bolo aj KDH so ziskom 6,5 percenta.

Pred bránami parlamentu by skončila strana Demokrati (4,7 percenta), SNS (4,6 percenta), Kotlebovci-ĽS Naše Slovensko (3 percentá) i Za ľudí (1,5 percenta). Iné strany by získali spolu 7,1 percenta hlasov.

Chce sa ľuďom k urnám?

Ochotu zúčastniť sa na hypotetických parlamentných voľbách deklarovalo 65 percent opýtaných, osem percent respondentov zase uviedlo, že sa skôr neplánuje zúčastniť. Účasť na voľbách odmietlo 27 percent dospelej populácie.

V prepočte na kreslá v Národnej rade SR by ich Smer-SD získal 34, Hlas-SD 27, Progresívne Slovensko 22 a Republika 16. Zhodne po 13 kresiel by pripadlo hnutiu OĽANO, Sme rodina a SaS. KDH by malo 12 mandátov.

Prieskum realizovali na vzorke 1036 respondentov od 15. mája do 20. júna.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zostaňte v obraze. Ďalšie aktuálne správy:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM