Aktualizované Zo Slovenska

Najvyšší súd rozhodol: Kotleba je VINNÝ! Do väzenia nepôjde, ale príde o mandát poslanca!

Predsedu ĽSNS Mariana Kotlebu odsúdili v kauze rozdávania šekov v hodnote 1488 eur na podmienečný šesťmesačný trest odňatia slobody s jedenapolročnou skúšobnou dobou.

Ilustračný obrázok k článku Najvyšší súd rozhodol: Kotleba je VINNÝ! Do väzenia nepôjde, ale príde o mandát poslanca!
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

V utorok o tom právoplatne rozhodol Najvyšší súd (NS) SR.

Odvolací súd zrušil pôvodné rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) z októbra 2020, ktorý ho odsúdil na štyri roky a štyri mesiace väzenia.

Vinný je z prečinu prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd.

Predseda odvolacieho senátu NS SR Pavol Farkaš zdôraznil nielen nacistickú a neonacistickú symboliku čísiel 14 a 88, ale aj termín odovzdávania šekov – výročie vyhlásenia Slovenského štátu. Kotleba podľa súdu týmto spôsobom „oslavoval vznik Slovenského štátu založeného aj na princípoch fašizmu a nacizmu“.

Iný záver

NS SR však na rozdiel od ŠTS nedospel k záveru, že by Kotleba tieto ideológie propagoval. „Takéto konanie nebolo spoľahlivo a bez akýchkoľvek pochybností preukázané,“ dodal predseda senátu. Ako ďalej uviedol, odsúdený sa trestného činu dopustil v pozícii predsedu ĽSNS a súčasne vo funkcii predsedu Banskobystrického samosprávneho kra­ja.

Kotleba rozdával kontroverzné šeky v hodnote 1488 eur 14. marca 2017, teda v deň výročia vyhlásenia Slovenského štátu. Trom rodinám ich odovzdal v sídle Obchodnej akadémie v Banskej Bystrici.

Znalci pred ŠTS potvrdili, že čísla 14 a 88 sú medzinárodnou šifrou medzi extrémnymi pravičiarmi.

Kotleba chýbal

Líder LŠNS na súde chýbal, pretože ako uviedol na sociálnej sieti, staral sa o chorého syna. „Malý mal v noci cez 38 a preto som bol rád, že som s ním! Už 11 mesiacov sme spolu a nedalo by mi srdce ho v horúčkach opustiť len preto, aby som sa zúčastnil divadla, v ktorom sa ma snažia za každú cenu dať dole,“ napísal Kotleba na Facebooku a pridal aj fotku.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Príde o mandát

Šéf ĽSNS Marian Kotleba príde o mandát poslanca Národnej rady (NR) SR v dôsledku právoplatného odsúdenia za úmyselný trestný čin. Vyplýva to z vyjadrení prokurátora aj obhajcu.

Poukázala na to aj organizácia Via Iuris. Parlamentný mandátový a imunitný výbor stratu mandátu zatiaľ nepotvrdil.

„Najvyšší súd uznal Kotlebu vinným z prečinu prejavov sympatií k fašizmu alebo inému podobnému hnutiu, ktoré smeruje k potláčaniu práv a slobôd. (…) Rozhodnutie súdu znamená aj to, že Kotleba príde o svoj poslanecký mandát,“ poukázala Via Iuris. Dodala, že odsúdenie Kotlebu na šesť mesiacov podmienečne je spodná hranica v danom paragrafe.

Odsúdeného Kotlebu by po strate mandátu mala v parlamente nahradiť Slavěna Vorobelová. Pre TASR to potvrdil hovorca strany ĽSNS a poslanec Martin Beluský.

ĽSNS reaguje

Opozičná strana ĽSNS považuje odsúdenie svojho predsedu Mariana Kotlebu za mimoriadne nebezpečný precedens, ktorý závažným spôsobom likviduje demokratický a právny štát na Slovensku. TASR o tom informoval podpredseda strany Martin Beluský.

Ukazuje sa tak, že tento prehnitý systém sa v prenasledovaní skutočnej politickej opozície nezastaví absolútne pred ničím,“ uviedol Beluský v reakcii na rozhodnutie Najvyššieho súdu SR. Rozsudok strana považuje za potvrdenie toho, že celý proces bol procesom politickým s cieľom zlikvidovať politickú opozíciu.

Marian Kotleba bol odsúdený aj napriek tomu, že proti nemu neexistovali žiadne skutočné dôkazy, len absurdné znalecké posudky a vykonštruované obvinenia,“ zhodnotil Beluský.

Priatelia, práve som sa z médií dopočul, že na námietku prokurátora súd rozhodol o tom, že bude pokračovať v konaní aj...

Posted by Marian Kotleba on Tuesday, April 5, 2022

Čo sa deje na Slovensku?

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM