Zo Slovenska

Nálada v kostoloch je náročná: Ľudia nechápu ZMYSEL opatrení, biskupi vyzývajú k očkovaniu

Biskupi sú presvedčení, že očkovanie je veľká pomoc pre zastavenie pandémie a pre záchranu tisícov ľudských životov.

Ilustračný obrázok k článku Nálada v kostoloch je náročná: Ľudia nechápu ZMYSEL opatrení, biskupi vyzývajú k očkovaniu
Zdroj: TASR/František Iván

Atmosféra v kostoloch je počas pandémie nového koronavírusu náročná, časť ľudí z nej má strach, iní zas situáciu zľahčujú, uviedol rímskokatolícky kňaz Ľubor Gál z farností Nová Ves nad Žitavou v Nitrianskom okrese a Slepčany v okrese Zlaté Moravce.

Nechápu zmysel opatrení

„Niektorí nechápu zmysel opatrení, cítia sa tak, že sú na vedľajšej koľaji. Režim účasti verejnosti na bohoslužbe spôsobuje napätie, prípadne až konflikty. Jedni sa cítia menejcenní, druhí zasa nahnevaní,“ dodal.

„To, že v súčasnosti sa bohoslužby slávia s účasťou verejnosti, hoci s obmedzeniami, je pre veriacich dôležité. Napriek tomu, že náboženstvo je záležitosťou srdca, potrebuje aj sociálny rozmer a vyjadrenie v gestách a obradoch,“ spomenul.

Rímskokatolícky kňaz tiež pripomenul, že pre ľudí, ktorí za ním v týchto dňoch prichádzajú, je najťažšou otázkou to, čo bude zajtra. „Zaoberajú sa ňou azda všetci. A hľadajú aspoň trochu istoty. A to v bežnej každodennej realite, osobnej i pracovnej,“ podotkol.

Svetlo na konci tunela

Podľa neho prežívame v súčasnosti ekonomickú, ľudskú i duchovnú krízu. „Sústreďme sa na dnešok. Všetci hľadajú svetlo na konci tunela, žiaľ, nenachádzajú ho a majú strach. Musíme sa uskromniť, musí nám stačiť svetlo dnešného dňa,“ poznamenal.

„Som presvedčený, že viera môže človeku vždy priniesť nádej a dôvod na radosť,“ zdôraznil.

Na otázku, ako hodnotí obdobie pandémie nového koronavírusu a jej dosah na fungovanie v živote i v kostoloch, odpovedal, že je to čas veľkej reflexie. „Je však už vidieť, že mnohí tú reflexiu nezvládli, nepoučili sa, nestali sme sa o nič múdrejší či skúsenejší. Z postojov mnohých ľudí vôbec nebadať ochotu o solidárnosť, zmierenie, spoločné dobro,“ zhrnul.

„Na druhej strane sa mesiace pandémie stali pre mnohých náročnou školou života. Mnohí si znovu uvedomujeme, čo nám prináša šťastie, čo je naozaj dôležité pre život,“ dodal.

Prečítajte si aj

Výzva k očkovaniu

Slovenskí katolícki biskupi vyzývajú ľudí k očkovaniu, uviedli to vo svojom vyhlásení zameranom na podporu vakcinácie. Zdôrazňujú v ňom aj kresťanskú starostlivosť o blížneho.

Biskupi uviedli, že sledujeme rastúce počty nakazených a zomierajúcich na ochorenie COVID-19 a zároveň rastúci počet vyčerpaných lekárov a zdravotníkov, z čoho hrozí bezprostredný kolaps nemocníc. „Sme presvedčení, že práve očkovanie je veľká pomoc pre zastavenie pandémie a pre záchranu tisícov ľudských životov. Zaočkovaním chránime nielen seba, ale aj druhých,“ povedali biskupi.

Prejav lásky voči blížnemu

„Tak ako to vyjadril Svätý Otec – zaočkovať sa je prejavom lásky voči blížnemu. Kto pochybuje, nech sa rozhodne práve preto, že kresťanským povolaním je starať sa nielen o seba, ale aj o blížnych a pomáhať im na ceste života. Naberme odvahu a spravme tento krok z lásky k druhým, k slabším, k ohrozeným,“ tvrdia biskupi.

Naliehajú na kňazov, aby šírili správnu osvetu, aby nabádali v prospech očkovania a zároveň dodržiavali hygienické pravidlá. „To je v čase šíriacej sa choroby konkrétnym a zrelým prejavom našej viery v Boha, ktorý nám zveril svet i blížnych do opatery. A to je aj skutočným prejavom nášho uvedomelého, konzistentného postoja za život,“ uviedli vo vyhlásení biskupi.

Ilustračné foto

Prečítajte si aj

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM