Jakub Forgács Rôzne

Nápad bystrického študenta sa dočkal ocenenia. Pozrite, čo vytvoril na 3D tlačiarni

Študent Marek Kraus sa už v mladom veku môže pochváliť prestížnym ocenením. Dostal Krištáľový Merkúr.

Ilustračný obrázok k článku Nápad bystrického študenta sa dočkal ocenenia. Pozrite, čo vytvoril na 3D tlačiarni
Zdroj: TASR

Študent Strednej odbornej školy (SOŠ) informačných technológií z Banskej Bystrica Marek Kraus za kamerový slider pre tvorbu videí za pomoci fotoaparátu a funkcií timelamp a spoločnosť Praktikpump zo Zvolena za kalové čerpadlo Spiram 50-A a získali ocenenie Krištáľový Merkúr 2018 za inovácie. Cenu im odovzdali v pondelok zástupcovia organizátora súťaže z banskobystrickej regionálnej Slovenskej a priemyselnej komory (SOPK).

Marek Kraus, ktorý získal ocenenie Krištáľový Merkúr v kategórii mladý inovátor, vymyslel kamerový slider, ktorého konštrukcia pozostáva z dielov, vymodelovaných a vytlačených na 3D tlačiarni a z priemyselných profilov. „Motor je ovládaný eps modulom, ktorý je naprogramovaný a ovládaný vlastnou aplikáciou navrhnutou pre android,“ povedal autor.

„Je to opensource projekt, ktorý môže byť upravovaný akokoľvek a jeho hlavné využitie vidím najmä v školách, kde žiaci pomocou kamerového slidera môžu natáčať rôzne videozáznamy. Jeho využitie však môže byť veľmi široké, pretože je cenovo nenáročný a dá sa využiť vo výskumnej sfére na sledovanie zmien v čase, alebo v športe,“ priblížil.

Išlo už o 23. ročník súťaže Krištáľový Merkúr. Súťaž za inovácie sa každý rok strieda so súťažou Zelený Merkúr, ktoré má za cieľ oceňovať firmy za ich environmentálne správanie.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM