Webnoviny - Svet

Narkobarón má občianstvo SR, Srbi sa pýtajú prečo

WEBNOVINY.SK

ilustračné foto SITA/AP

BRATISLAVA 16. februára (WEBNOVINY) – Ministerstvo vnútra Srbskej republiky oficiálne požiadalo slovenských kolegov o vysvetlenie, na základe čoho získal slovenské štátne občianstvo Srb Darko Šarić, ktorý je podozrivý z pašovania 2,7 ton kokaínu. Píše o tom belehradský denník Blic. Podľa srbských novín získal Šarić v roku 2006 štátne občianstvo Slovenskej republiky a tým aj občiansky preukaz a pas. Po Šarićovi v súčasnosti pátra Interpol. V decembri a januári sa mu dvakrát srbská polícia pokúsila nastaviť pascu, ale raz na letisku v Paríži utiekol do medzinárodnej zóny a následne sa ani vo Viedni nepodarilo ho zadržať. Podľa srbských novín narkoklan, ktorému šéfuje vodca čiernohorskej mafie, a v ktorom je aj Darko Šarić, má vlastné plantáže kokaínu v južnej Amerike, v polovici októbra minulého roka sa podarilo uruguajskej polícii odhaliť rekordný transport tejto omamnej látky.

Slovenské ministerstvo vnútra potvrdilo, že je v kontakte so srbskými bezpečnostnými orgánmi, po Darkovi Šarićovi je vyhlásené medzinárodné pátranie. Ministerstvo poukázalo na to, že Šarić dostal slovenské občianstvo v januári 2006, teda ešte za predchádzajúceho vedenia rezortu. „Je preto potrebné sa pýtať našich predchodcov, prečo si danú osobu nepreverili v SIS a prečo hraničná a cudzinecká polícia vydala na túto osobu v tom čase odporúčacie stanovisko,“ uviedol hovorca ministerstva vnútra Erik Tomáš. „Takéto stanoviská predsa nepripravuje minister osobne, ale príslušní úradníci, ktorí tam stále pracujú a sú aj kompetentní cez tlačový odbor MV informovať verejnosť,“ reagoval bývalý minister vnútra Vladimír Palko.

Tomáš pripúšťa, že príčinou vydania odporúčacieho stanoviska mohla byť aj mäkká legislatíva, účinná v tom čase. Upozorňuje, že pod vedením ministra Roberta Kaliňáka vypracovalo MV SR novelu zákona o štátnom občianstve účinnú od roku 2007, ktorá sprísnila podmienky na udelenie štátneho občianstva, najmä v oblasti skúmania bezúhonnosti žiadateľov.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM