Správy Regióny

Následkom chladu zomreli podľa OZ Vagus už dvaja ľudia bez domova

Zimné obdobie je podľa Vagusu pre ľudí bez domova najnebezpečnejšie. Tohtoročná zima si už vyžiadala dva ľudské životy!

Ilustračný obrázok k článku Následkom chladu zomreli podľa OZ Vagus už dvaja ľudia bez domova
7
Galéria
Zdroj: TASR

Následkom chladu zomreli v Bratislave už dvaja ľudia bez domova. Informovalo o tom občianske združenie Vagus, ktoré sa v hlavnom meste venuje práci s bezdomovcami.

Zima na ulici

Títo ľudia podľa neho prišli o život vplyvom počasia a zlého zdravotného stavu, na ktorom sa podpísali roky strávené na ulici. V súčasnosti dosluhujúci primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal však dlhodobo tvrdí, že kto nechce byť v Bratislave na ulici, má kam ísť.

Zimné obdobie je podľa Vagusu pre ľudí bez domova najnebezpečnejšie. S príchodom najchladnejších dní sa združenie obracia s prosbou o pomoc na verejnosť a spúšťa kampaň na zima.vagus.sk, kde môže verejnosť podporiť prácu združenia.

„Zima je vo Vaguse mimoriadnym obdobím, keď sme niekoľko mesiacov v nepretržitej pohotovosť. Streetworkerky a streetworkeri sa s väčším dôrazom zameriavajú na ľudí v ohrození, pravidelne kontrolujú ich stav. V rámci krízového režimu, ktorý mesto vyhlasuje v prípade extrémnej zimy, fungujeme do hlbokej noci a cez víkendy. Roznášame teplé nápoje, oblečenie, deky a spacie vaky. Zabezpečujeme prevoz tých, ktorí sa nedokážu hýbať,“ priblížil Sergej Kára z OZ Vagus.

Majte oči otvorené!

Vagus vyzýva ľudí, aby počas zimy sledovali svoje okolie, a ak zbadajú človeka v ohrození, venovali mu pozornosť. Na človeka bez domova, ktorý potrebuje pomoc, môže verejnosť upozorniť na SOS linke 0949 655 555 alebo cez Vagus SOS aplikáciu. V prípade ohrozenia života treba ihneď volať na tiesňovú linku 155.

Ľuďom bez domova sa venuje aj OZ Proti prúdu, ktoré prevádzkuje projekt Nota bene. Ten každodenne pomáha 350 ľuďom bez domova v 17 mestách Slovenska. „Vďaka časopisu Nota bene má väčšina predajcov strechu nad hlavou a nežije na ulici,“ tvrdí združenie. V projekte však podľa neho chýba 40.000 eur na zabezpečenie potrebnej pomoci predajcom, preto spustilo kampaň Pomáhať je ľahké.

Tisícky ľudí bez domova

Nesrovnal dlhodobo tvrdí, že kto nechce byť v hlavnom meste na ulici, má kam ísť. „Kapacity mesta sú podľa mojich informácií dostatočné, aby každý, kto nechce byť na ulici, mal kde prespať, kde sa umyť, najesť či vyhľadať zdravotnícku pomoc,“ uviedol minulý rok ako reakciu na OZ Vagus, ktoré vtedy upozornilo, že v bratislavských uliciach zahynulo už sedem ľudí.

Združenie vtedy spustilo kampaň Voláme SOS. Podľa Nesrovnala mesto zvyšuje každoročne finančné zdroje na prácu s ľuďmi bez domova, systematicky ich prerozdeľuje medzi viaceré neziskové organizácie, medzi ktorými je aj Vagus.

V novembri 2016 bolo na území Bratislavy sčítaných minimálne 2064 ľudí bez domova. Odhadovaný počet týchto osôb je však podľa organizácií, ktoré s nimi pracujú, 4000 až 5000.

Ilustračný obrázok

Ľudia bez domova v Bratislave
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM