Správy

Našli mu nový domov: Do Falckého lesa vypustili rysa z rehabilitačnej stanice bojnickej zoo

Národná zoologická záhrada Bojnice spolu s partnermi vypustila v rámci projektu LIFE Luchs v poradí ôsmeho jedinca rysa ostrovida do voľnej prírody v biosférickej rezervácii Falcký les v Nemecku.

Ilustračný obrázok k článku Našli mu nový domov: Do Falckého lesa vypustili rysa z rehabilitačnej stanice bojnickej zoo
7
Galéria
Zdroj: TASR

Celkovo ide o 17. rysa vypusteného v rámci projektu reštitúcie najväčšej mačkovitej šelmy Európy. Informoval o tom v utorok Jaroslav Slašťan z odboru marketingu a propagácie bojnickej zoo.

„Ide o dvojročného samca odchyteného v Strážovských vrchoch, odkiaľ sa dostal do rehabilitačnej stanice našej zoo. Braňo, ako sme mladého samca nazvali, sa narodil v Strážovských vrchoch samici Branislave a monitorovali sme ho od mláďaťa,“ povedal vedúci zoologického odboru Branislav Tám.

Imobilizácia, zdravotná prehliadka, meranie a zaznamenanie základných fyziologických funkcií a telesných mier, transport do Nemecka a následné vypustenie rysa do voľnej prírody boli podľa neho bez problémov a uskutočnili sa na vysoko profesionálnej úrovni.

Bojnická zoologická záhrada je súčasťou projektu, ktorý na území Falckého lesa na nemecko-francúzskej hranici funguje už štvrtý rok.

Falcký les je s veľkosťou 179 000 hektárov najrozsiahlejším kompaktným lesným územím v Nemecku, zahŕňajúcim 36 000 hektárov určených chránených lokalít.

„Projekt sa začal v roku 2015 a doteraz tu bolo počas jeho trvania vypustených 17 rysov. Zahŕňa komplexný program monitoringu vypustených zvierat z dôvodu dokumentácie ich ekológie a vedecké hodnotenie programu reštitúcie, ako aj spoluprácu na informovaní odbornej a laickej verejnosti,“ spomenul Slašťan.

K hlavným poslaniam moderných zoologických záhrad podľa neho patrí aj ochrana prírody a voľne žijúcich druhov. „Výskumu, monitoringu, ochrane a záchrane našej najväčšej mačkovitej šelmy sa prostredníctvom rôznych projektov a grantov venuje národná zoo už viac ako desaťročie,“ skonštatoval.

Koordinujúcim príjemcom projektu je nadácia Stiftung Natur und Umwelt Rheinland-Pfalz, jeho zahraničnými partnermi sú Biosférická rezervácia Sycoparc, KORA, Ministerstvo životného prostredia SR, Národná zoologická záhrada Bojnice, občianske združenie DIANA – Výskum Karpatskej fauny a Štátna ochrana prírody SR.

„Práve 11. jún je medzinárodným dňom rysov. V tento deň organizujú partneri projektu, ako aj ďalšie organizácie a inštitúcie verejné podujatia a rôzne kampane, ktorých cieľom je získanie pozornosti a následné zvýšenie informovanosti o našej najväčšej mačkovitej šelme. Táto spolupráca zahŕňa 12 partnerov v šiestich krajinách Európy,“ dodal Slašťan.

Foto: ilustračné

Rys ostrovid
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM