Správy

Navyšovanie počtu vojakov v Afganistane sa zatiaľ neplánuje: Môže sa to však zmeniť

Slovenská republika v súčasnosti neplánuje navyšovať počty svojich vojakov v Afganistane. Nie je však vylúčené, že do budúcnosti naplní aktuálne mandát schválený Národnou radou Slovenskej republiky.

Ilustračný obrázok k článku Navyšovanie počtu vojakov v Afganistane sa zatiaľ neplánuje: Môže sa to však zmeniť
Zdroj: TASR

„Malo by sa to týkať predovšetkým zdravotníkov, ktorí mali ukončiť svoje pôsobenie po odchode českého zdravotníckeho tímu, pod ktorým pôsobili. Zatiaľ sme ich v Afganistane ponechali a zvažujeme, že tam zostanú aj naďalej,“ vysvetlil minister Peter Gajdoš po dnešnom rokovaní ministrov obrany NATO v Bruseli

V rámci rokovania dnes ministri obrany členských krajín NATO ocenili novú stratégiu USA pre Afganistan, kde sa zhodli, že výsledok rýchleho opustenia tejto stále nestabilnej krajiny by bol deštruktívny.

V rámci včerajšieho multilaterálneho rokovania krajín pôsobiacich pod kanadskou bojovou skupinou v Lotyšsku potvrdilo Slovensko vyslanie dvoch styčných dôstojníkov do veliteľstva bojovej skupiny ešte do 15. novembra 2017. Rovnako tiež potvrdilo zámer prispieť do posilnenej predsunutej prítomnosti NATO v Pobaltí, a to od druhého polroka 2018 v počte do 152 vojakov.

Minister Gajdoš sa dnes v Bruseli stretol aj s ministerkou obrany Francúzskej republiky Florence Parly, s ktorou prediskutoval predovšetkým participáciu oboch krajín na tzv. Stálej štruktúrovanej spolupráci EÚ (PESCO) a možné využitie tohto formátu aj pri rozvoji bilaterálnej spolupráce oboch krajín.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM