Aktualizované Zo zahraničia

Nebezpečné krvné zrazeniny! Ďalšie krajiny pozastavili očkovanie vakcínou od AstraZenecy

Dánsko pozastavilo očkovanie vakcínou proti chorobe COVID-19 od spoločnosti AstraZeneca.

Ilustračný obrázok k článku Nebezpečné krvné zrazeniny! Ďalšie krajiny pozastavili očkovanie vakcínou od AstraZenecy
Zdroj: TASR/AP

Dôvodom sú správy o výskyte krvných zrazenín u niekoľkých zaočkovaných pacientov. Informovali o tom vo štvrtok agentúry AFP a DPA.

Pozastavili očkovanie

Dánsky minister zdravotníctva Magnus Heunicke v súvislosti s dvojtýždňovým pozastavením očkovania v krajine zdôraznil, že ide o „preventívne“ opatrenie.

„Nie je to ľahké rozhodnutie. Práve preto, že očkujeme veľa ľudí, musíme včas reagovať, ak sú známe možné závažné vedľajšie účinky. Musíme si to ujasniť skôr, ako budeme môcť pokračovať v používaní vakcíny od firmy AstraZeneca,“ informoval Søren Brostrøm z dánskeho úradu verejného zdravotníctva.

V Dánsku zaznamenali jedno úmrtie po podaní očkovacej látky od AstraZenecy, aj keď nebolo isté, či existuje spojenie medzi vakcínou britsko-švédskej spoločnosti a tvorbou krvných zrazenín, uviedli dánske zdravotnícke úrady.

Prípady začala prešetrovať Európska agentúra pre lieky (EMA), rovnako ako Dánska agentúra pre lieky.

Aj Nórsko

Aktualizované 15:00 Po Dánsku pristúpilo k pozastaveniu očkovania vakcínou AstraZeneca aj Nórsko. „Nórska agentúra pre lieky zhromažďuje všetku dokumentáciu, aby zistila, či majú krvné zrazeniny súvis s vakcínou. Dúfame, že tie súvislosti neobjavíme,“ uviedol Steinar Madsen z agentúry.

Riaditeľ odboru prevencie a kontroly infekcií v nórskom Národnom ústave zdravia Geir Bukholm podľa agentúry AFP spresnil, že v Nórsku teraz čakajú na ďalšie informácie, „aby sme zistili, či existuje súvislosť medzi vakcínou a týmto prípadom výskytu krvných zrazenín“.

Päť krajín

Agentúra EMA sídliaca v holandskom Amsterdame v stredu uviedla, že vakcináciu jednou zo šarží zmienenej vakcíny pozastavilo päť krajín.

Napriek tomu „nič nenasvedčuje, že by očkovanie spôsobilo takéto zdravotné ťažkosti, ktoré nie sú uvedené ako vedľajšie účinky tejto vakcíny,“ uvádza sa vo vyhlásení EMA.

Prípady trombózy

Na Slovensko nebola dovezená šarža vakcíny AstraZeneca, ktorú preverujú pre prípady trombózy vyskytujúcej sa u niektorých pacientov v Rakúsku. TASR o tom informovala hovorkyňa Štátneho ústavu na kontrolu liečiv (ŠÚKL) Magdaléna Jurkemíková.

Ako doplnila, ŠÚKL po podaní tejto vakcíny dosiaľ nezaznamenal hlásenia podozrení na trombembolické ani iné vaskulárne ochorenia.

V Rakúsku preventívne stiahli danú šaržu z trhu po tom, čo sa vyskytlo niekoľko prípadov trombózy. „Podľa výsledkov predbežného preskúmania nič nenasvedčuje tomu, že by prípady trombózy boli spôsobené očkovaním. Trombóza nie je uvedená v možných nežiaducich účinkoch vakcíny a nepatrí medzi typické nežiaduce účinky vakcín,“ skonštatovala hovorkyňa.

Predmetná šarža bola podľa Jurkemíkovej dovezená do 17 krajín v počte jeden milión očkovacích dávok.

Okrem Rakúska preventívne pozastavili očkovanie touto šaržou aj iné krajiny, napríklad Estónsko, Litva, Luxembursko a Lotyšsko. Takisto tam realizujú podrobné prešetrovanie.

Prípadom sa zaoberá aj Výbor pre hodnotenie rizík liekov (PRAC) Európskej liekovej agentúry, v ktorom má ŠÚKL svojich zástupcov. „V súlade so súčasne dostupnými informáciami počet trombembolických komplikácií u očkovaných ľudí nie je vyšší ako u bežnej populácie. Ku dňu 9. marca 2021 bolo zaznamenaných 22 prípadov trombembolických komplikácií u troch miliónov ľudí zaočkovaných vakcínou COVID-19 Vaccine AstraZeneca v Európskom hospodárskom priestore,“ informovala Jurkemíková.

ŠÚKL ubezpečuje, že akékoľvek podozrenia na závažné nežiaduce účinky sú podrobne preskúmané na úrovni Slovenska i EÚ a v prípade, že by sa preukázalo akékoľvek zdravotné riziko, prijmú potrebné kroky.

Neprehliadnite aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM