han Zo Slovenska

Náhle úmrtie Dana Heribana má dohru: Kto môže za jeho smrť? PREŠETRUJE sa to!

Necelé tri mesiace od šokujúcej smrti obľúbeného herca Dana Heribana sa začalo konať. Zisťuje sa, či neprišlo k zanedbaniu pri poskytnutí zdravotnej starostlivosti.

Ilustračný obrázok k článku Náhle úmrtie Dana Heribana má dohru: Kto môže za jeho smrť? PREŠETRUJE sa to!
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Miláčik mnohých Slovákov zomrel 24. mája vo veku 43 rokov. Jeho náhly skon bol obrovským šokom. Herec mal problémy a deň pred smrťou bol na urgentnom príjme. Mal veľké bolesti, ale nebol hospitalizovaný a na druhý deň zomrel vo svojom byte.

Podozrenia sú

„Podozrení na pochybenie bolo veľa, ale nič sa nedialo. Najprv kompetentní tvrdili, že prípad len posúdia, teraz však otočili. Po takmer troch mesiacoch od jeho skonu sa pustili do práce a začali prešetrovať jeho smrť,“ píše Nový Čas, ktorý informáciu o prešetrovaní Heribanovej smrti priniesol ako prvý.

Na urgentnom príjme mal lekár posúdiť, že jeho stav nie je vážny a pustil ho domov. Na druhý deň bol Heriban po smrti… Aj napriek tomu, že nikto nedal podnet na prešetrenie umelcovej smrti Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS), zrazu sa veci pohli.

„Vykonanie dohľadu nad zdravotnou starostlivosťou aj z vlastného podnetu bude závisieť od úplných záverov z pitvy a doplňujúcich laboratórnych vyšetrení,“ povedala Novému Času hovorkyňa ÚDZS Monika Hudecová.

Pitva a vyšetrenia

Podľa informácií Nového Času mali výsledky pitvy a ďalších laboratórnych vyšetrení prinútiť úrad konať z vlastnej iniciatívy. „Na základe rozhodnutia predsedníčky Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou sa v uvedenej veci aktuálne vykonáva dohľad postupom podľa zákona č. 581/2004 Z. z. v platnom znení u dohliadaných subjektov, ktorí poskytli zosnulému pacientovi zdravotnú starostlivosť,“ doplnila Novému Času Hudecová.

Podľa zvyklostí by mal úrad svoju činnosť ukončiť do deviatich mesiacov. „V rámci prebiehajúceho výkonu dohľadu, ktorého súčasťou sú aj závery z pitvy, nemožno momentálne poskytnúť bližšie informácie,“ dodali.

Kto zlyhal?

Túto otázku si kladie zrejme každý. Záchranári zo sanitky, ktorí boli k Heribanovi privolaní, ošetrujúci lekár alebo nemocnica? Nový Čas zisťoval, či spomínaný lekár v nemocnici ešte pracuje. Stanovisko nemocnice však neobsahovalo žiadnu odpoveď.

„Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou nás požiadal o súčinnosť, my, samozrejme, postupujeme v zmysle zákona a súčinnosť sme poskytli,“ povedala Novému Času hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Bratislave Eva Kliská.

Kto pochybil, kto zlyhal a neúmyselne sa tak podpísal pod smrť Dana Heribana, sa teraz nevie. Isté je však to, že manželke Kamile a trom synom už nič a nikto nevráti.

KLIKNITE aj na tieto články:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM