Aktualizované Barbara Dallosová Správy Zo zahraničia

Nečakaný tvrdý ÚDER Ruska: Celou Ukrajinou znejú sirény, letecký poplach platí všade

Po celej Ukrajine okrem Ruskom obsadeného Krymu bol v utorok popoludní vyhlásený letecký poplach.

Ilustračný obrázok k článku Nečakaný tvrdý ÚDER Ruska: Celou Ukrajinou znejú sirény, letecký poplach platí všade
Zdroj: TASR/AP

V Kyjeve a na ďalších miestach Ukrajiny sa ozývajú výbuchy. Po celej Ukrajine okrem Ruskom obsadeného Krymu bol v utorok popoludní vyhlásený letecký poplach. Rakety zasiahli dve obytné budovy v Kyjeve, čo potvrdil starosta Kyjeva Vitalij Kličko vo vyhlásení na sociálnej sieti Telegram.

Všade znejú sirény

Kličko spresnil, že útok na Kyjev podľa predbežných informácií zasiahol dve rezidenčné budovy v Pečerskom obvode. Ten sa nachádza severne od prezidentskej administratívy, píše denník The Guardian.

„Nad Kyjevom bolo zostrelených protivzdušnou obranou niekoľko rakiet. Na mieste zásahu sú lekári a záchranári,“ uviedol Kličko. Informácie o obetiach či zranených zatiaľ hlásené neboli. Medzitým sa poplašné sirény varujúce pred leteckými útokmi rozozvučali aj vo zvyšku krajiny.

Ľudia v krytoch

Stanica Sky News pripomína, že Ukrajina čelí v posledných týždňoch ďalším útokom ruských síl, a to napriek výrazným ziskom v Chersonskej oblasti.

Ako uvádza TA3, v Sumskej oblasti na severe krajiny a v Odeskej oblasti na juhu zafungovala protivzdušná obrana. V pohotovosti sú tiež Mykolajivská alebo Záporožská oblasť na juhu, ktorých predstavitelia obyvateľov vyzvali, aby sa kvôli nebezpečenstvu ruských raketových útokov schovali do krytov. Podľa šéf vojenskej správy Kryvého Rihu Oleksandr Vilkul Rusi útočia strelami s plochou dráhou letu Ch-101.

Bez elektriny

Výbuchy bolo počuť v utorok okrem Kyjeva aj v západoukrajinskom meste Ľvov, potvrdil na sociálnej sieti Telegram tamojší starosta Andrij Sadovyj. Explózie hlási aj mesto Charkov na severovýchode a mnohé ďalšie oblasti. TASR informuje na základe správ denníka The Guardian a staníc Sky News a BBC.

„Časť mesta je bez elektriny,“ uviedol ľvovský starosta Sadovyj. Obyvateľov vyzval, aby zostali v krytoch. Gubernátor Ľvovskej oblasti Maxym Kozyckyj ohlásil, že útoky ruských síl zasiahli zariadenie kritickej infraštruktúry. V Ľvove evidujú tiež výpadky mobilného signálu.

Starosta Charkova Ihor Terechov na Telegrame oznámil, že ruské útoky zasiahli kritickú infraštruktúru v meste, čo spôsobuje problémy s dodávkami energií. Dodal, že pozastavená bola aj prevádzka metra.

Podľa vyjadrenia poradcu ministra obrany Jurija Saka vystrelilo Rusko na Ukrajinu v utorok popoludní približne 70 rakiet. „Práve v týchto chvíľach som videl správy o tom, že na Ukrajinu bolo vypálených zhruba 70 balistických rakiet,“ povedal Sak, ktorého citovala stanica BBC. Médiá hovoria o ruských útokoch raketami s plochou dráhou letu.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM