Aktualizované ELA Rôzne

Už o pár HODÍN je tu prvé sneženie! Pred nami je výrazné ochladenie, hrozia aj MRAZY

Blíži sa zásadná zmena v charaktere počasia, ktorá ovplyvní počasie na našom území niekoľko nasledujúcich dní.

Ilustračný obrázok k článku Už o pár HODÍN je tu prvé sneženie! Pred nami je výrazné ochladenie, hrozia aj MRAZY
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Pred nami je výrazné ochladenie, ktoré prinesie prvé snehové vločky aj do nižších polôh. Okrem sneženia však hrozia aj mrazy. Našu oblasť čaká nadchádzajúce hodiny zásadná zmena v doterajšom charaktere počasia, informuje iMeteo.sk.

Výrazné ochladenie

Výrazné ochladenie, ktoré príde na naše územie už v stredu, stiahne teploty výrazne nadol, ale až o takú extrémnu zmenu nepôjde. Počasie sa len dostane z nadpriemeru do dlhodobého priemeru.

Počasie v nadchádzajúcich dňoch zmení charakter, hneď v niekoľkých európskych krajinách. Bude to súvisieť s tým, že počasie nad našou oblasťou ovplyvní studený front, zatiaľ čo nad východnou Európou sa prehĺbi tlaková níž a okolo nej začne do našej oblasti prúdiť od severovýchodu chladnejší vzduch.

Nadchádzajúce dni tak prinesú do Európy pestré počasie. Zatiaľ čo pri Jadrane sa v dôsledku výrazného teplotného kontrastu očakávajú búrky, tak strednú Európu zasiahnu dokonca aj snehové zrážky.

Studený front začne počasie na našom území ovplyvňovať už v stredu večer, čo prinesie veľa zrážok predovšetkým do západnej polovice Slovenska, kde sa očakáva predovšetkým upršaný štvrtok.

Zároveň však od severovýchodu začne prenikať studený vzduch, vplyvom čoho začne hranica sneženia v našej oblasti výrazne klesať.

„Už v noci zo stredy na štvrtok poklesne hranica sneženia na severe a východe na zhruba 500 metrov. Prvé snehové vločky tak zasiahnu predovšetkým Oravu, časť Liptova, Spiš a severovýchod. Veľa snehu to však zatiaľ neprinesie,“ informuje iMeteo.

Sneženie

Aktualizované 13:50 To sa zmení v priebehu piatka a víkendu, kedy nás čakajú ďalšie výrazné zrážky, ktoré budú aj vo forme sneženia, a to môže byť výraznejšie. Výrazné zrážky sa očakávajú v piatok a v noci na sobotu na viacerých miestach nášho územia. Keďže na severe a východe bude tá najchladnejšia vzduchová hmota, tak v týchto oblastiach bude aj najnižšie ležať hranica sneženia.

Snežiť by malo prevažne od výšky 500 metrov, no nie je vylúčené, že najmä v noci z piatka na sobotu klesne hranica sneženia ešte nižšie. Výrazné sneženie sa očakáva v celej južnej polovici Poľska a na západe Ukrajiny.

Koncom tohto týždňa môže nasnežiť v nižších polohách Slovenska. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na sociálnej sieti.

„Je zvýšená pravdepodobnosť, že minimálne na severe územia sa prechodne aj v nižších polohách vyskytne sneženie alebo dážď so snehom a maximálna denná teplota vzduchu tam bude len v intervale od nula do päť stupňov Celzia,“ uviedol SHMÚ. Priblížil, že zmenu počasia prinesie tlaková níž, ktorá sa začne prehlbovať najprv nad Pobaltím, neskôr bude prehlbovanie pokračovať nad východnou Ukrajinou a ukrajinsko-ruským pohraničím.

Nadchádzajúce dni tak prinesú do našej oblasti výrazné ochladenie, ktorý by malo priniesť snehové zrážky aj do nižších polôh.

Aj mráz

Okrem sneženia treba počítať aj s výrazným ochladením. Denné teploty postupne poklesnú na +1 až +8 °C, pričom nie je vylúčené to, že počas víkendu sa v krajných severných okresoch vyskytne aj celodenný mráz.

V noci by na východe a severe Slovenska malo celkom určite mrznúť a na zvyšku Slovenska vystúpia teploty maximálne do +5 °C.

Pred nami je tak výrazná zmena počasia, no nakoľko máme už polovicu novembra, tak nečaká nás nič výnimočné. To sa len z teplotného nadpriemeru, ktorý na našom území panoval uplynulé týždne, dostaneme do priemerného novembrového počasia.

Prečítajte si aj:

Zdroj: iMeteo.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM