Zo Slovenska

Nechajte si urobiť BEZPLATNÝ rozbor vody zo studne: Ako správne odobrať vzorku?

ÚVZ SR upozorňuje, že záujemcovia majú vzorky odoberať len z vlastných studní, nie z verejného vodovodu.

Ilustračný obrázok k článku Nechajte si urobiť BEZPLATNÝ rozbor vody zo studne: Ako správne odobrať vzorku?
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Viaceré regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) budú tento týždeň pri príležitosti Svetového dňa vody poskytovať odborné poradenstvo či orientačnú analýzu vody z individuálneho zdroja. Informovala o tom hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková.

Bezplatné analýzy vôd

„Regionálne úrady verejného zdravotníctva v SR majú pre verejnosť pripravené aktivity v rámci blížiaceho sa Svetového dňa vody (22. 3.). Počas stanovených termínov budú zapojené úrady poskytovať v prvom rade odborné poradenstvo v oblasti zásobovania, zdravotnej bezpečnosti a kvality pitnej vody,“ povedala.

Na vybraných regionálnych úradoch budú tiež k dispozícii bezplatné orientačné analýzy vôd zo studní v ukazovateľoch dusičnany a dusitany. ÚVZ SR upozorňuje, že záujemcovia majú vzorky odoberať len z vlastných studní, nie z verejného vodovodu.

„Vzorky treba odoberať v deň vyšetrenia, nenechávajte vodu dlho stáť. Pred odberom vzorky nechajte vodu tiecť cca dve až tri minúty, aby sa odstránila všetka stojaca voda v potrubí. Minimálny objem na analýzu je 0,2 litra, ideálne je preto použiť čistú pollitrovú PET fľašu. Fľašu dostatočne prepláchnite odoberanou vodou, naplňte ju vzorkou vody a dobre uzavrite. Fľašu označte štítkom s údajmi o odbernom mieste – uveďte, či ide o kopanú, vŕtanú studňu a uveďte adresu, na ktorej sa nachádza,“ doplnil úrad.

Zoznam RÚVZ poskytujúcich v rámci Svetového dňa vody odborné poradenstvo či bezplatné analýzy je zverejnený na webe ÚVZ SR.

Podzemné vody

Asociácia vodárenských spoločností v súvislosti so svetovým dňom pripomína, že napriek tomu, že celkové využiteľné zásoby vody sú na Slovensku dostatočné, závisia od regionálneho členenia a potencionálneho znečistenia. Rovnako, že vodné zdroje je potrebné chrániť.

Upozornila, že podzemné vody, z ktorých sa na Slovensku pitnou vodou zásobuje 80 percent obyvateľstva, ohrozujú viaceré riziká. Má ísť napríklad o výstavbu v ochranných pásmach vodných zdrojov, nadmerné využívanie dusíkatých hnojív a pesticídov v poľnohospodár­stve, či neriadené skládky odpadov, chýbajúce kanalizácie i čistiarne odpadových vôd, ale aj nezodpovedných občanov. Pozornosť treba podľa asociácie upriamiť aj na klimatické zmeny.

Prečítajte si aj

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM