han Ako ušetriť

CHCETE platiť menej za energie: Znížte teplotu v byte o stupeň, UŠETRÍTE až šesť percent!

Ceny elektriny a zemného plynu sa v posledných mesiacoch výrazne zvýšili a nie je pravdepodobné, že by sa mohli vrátiť na pôvodné úrovne.

Ilustračný obrázok k článku CHCETE platiť menej za energie: Znížte teplotu v byte o stupeň, UŠETRÍTE až šesť percent!
Zdroj: www.pixabay.com

Obmedziť výšku účtov za energie je možné nielen výraznými investíciami do zateplenia či do alternatívnych zdrojov. Úspory prinesie aj nižšia teplota v byte či správne nastavená teplota v chladničke, upozornila spotrebiteľská organizácia dTest.

Jednou z možností úspor je zníženie teploty vykurovania. „Aby sa spotreba odrazila na výške platieb za energie, môžeme začať práve od vykurovania a znížiť teplotu v domácnosti,“ uviedla riaditeľka dTest Eduarda Hekšová.

Ak znížite teplotu v byte o jediný stupeň, spotreba energie klesne až o šesť percent. Za dostatočnú teplotu sa pritom považuje 20 stupňov Celzia v obývačke a 17 stupňov v spálni.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vo svojich odporúčaniach na minimálnu teplotu v obývačke hovorí o 18 stupňoch. Napríklad obyvatelia Veľkej Británie či Japonska majú tepelný komfort v domácnostiach ešte o niečo nižší.

Neplytvajte, plaťte menej

Okrem zníženia teploty v miestnostiach, kde sa obvykle nezdržiavate, je možné predísť plytvaniu aj správnym vetraním. „Efektívnejšie, ako mať dlhšiu dobu otvorené okno na tzv. vetračku, je vypnúť radiátory a krátko, no intenzívne, vyvetrať. Miestnosti však nie dobré ochladzovať príliš, pretože opätovné vyhrievanie bude vyžadovať oveľa viac energie,“ vysvetľuje Hekšová. Radiátory by nemali byť zakryté nábytkom, záclonami alebo závesmi.

Medzi stenu a radiátor sa oplatí umiestniť špeciálnu fóliu, ktorá bude teplo odrážať naspäť do miestnosti namiesto toho, aby energia unikala von.

Úspora v kuchyni

Úsporné opatrenia sa dajú zaviesť aj v kuchyni. Pri varení napríklad stačí používať pokrievku, čím sa významne skráti čas varenia a usporí sa až 50 percent energie. Stratám je možné zabrániť aj používaním správnej veľkosti platničky a pri varení je napríklad možné pripraviť v rúre naraz viacero jedál. Veľa energie sa ušetrí aj tým, že krátko pred koncom necháte jedlo tzv. dôjsť, a to už vo vypnutej chladnúcej rúre či na platničke.

Najviac elektrickej energie v domácnosti spotrebuje chladnička. Je to až 20 percent z celkovej spotreby elektriny. Preto sa oplatí skontrolovať, či nie je umiestnená v blízkosti zdrojov tepla a či má jej zadná časť dostatočný odstup od steny. Výrobcovia odporúčajú ponechať medzeru päť až desať centimetrov.

Ďalším tipom je zmena v nastavení teploty chladenia. V chladiacej časti nie je potrebná teplota nižšia ako päť stupňov Celzia, v mraziacej stačí nastaviť hodnotu na mínus 18 stupňov.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM