Krimi

NECHUTNÝ žart? Ukrajinské ambasády a konzuláty v Európe dostali balíky s krvou a OČAMI zvierat

Viacerým ukrajinským veľvyslanectvám v európskych krajinách doručili "krvavé balíky" obsahujúce oči zvierat.

Ilustračný obrázok k článku NECHUTNÝ žart? Ukrajinské ambasády a konzuláty v Európe dostali balíky s krvou a OČAMI zvierat
Zdroj: TASR/AP

Oznámilo to v piatok ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí, informuje agentúra Reuters. Balíky nasiaknuté tekutinou príznačnej farby a vône boli zaslané ukrajinským ambasádam v Holandsku, Chorvátsku, Maďarsku, Poľsku a Taliansku, ako aj generálnym konzulátom v Neapole a Krakove a tiež ukrajinskému konzulátu v Brne, informoval hovorca ukrajinského rezortu diplomacie Oleh Nikolenko.

Listové bomby

„Skúmame zmysel tohto odkazu,“ uviedol Nikolenko na Facebooku. Dodal, že ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba nariadil, aby sa na všetkých dotknutých ambasádach a konzulátoch posilnili bezpečnostné opatrenia.

Takéto zásielky sa objavili po tom, ako bolo v ostatných dňoch dovedna šesť listových bômb zaslaných v Španielsku vysokopostaveným predstaviteľom a veľvyslanectvám Ukrajiny a USA.

V stredu takáto listová bomba explodovala na ukrajinskom veľvyslanectve v španielskej metropole Madrid. Ľahko pritom zranila pracovníka strážnej služby pred budovou veľvyslanectva. List bol určený ukrajinskému veľvyslancovi Serhijovi Pohoreľcevovi.

Okrem ukrajinskej ambasády doručili listové bomby v uplynulých dňoch aj na americké veľvyslanectvo v Madride, na španielske ministerstvo obrany, do zbrojárskej firmy v meste Zaragoza na severe Španielska a tiež na leteckú základňu Torrejón de Ardoz, kde sa nachádza sídlo Európskeho družicového strediska (EU SatCen) a odkiaľ sa odosielajú zbrane pre ukrajinskú armádu. Minulý týždeň dostal takúto zásielku aj španielsky premiér Pedro Sánchez.

Znečistené výkalmi

Nikolenko teraz tiež informoval, že neznámi vandali znečistili v noci na piatok výkalmi rezidenciu ukrajinského veľvyslanca vo Vatikáne Andrija Juraša. Vandalom sa podarilo do rezidencie vniknúť a výkalmi pokryť vchodové dvere, schodisko a steny, spresnila agentúra ANSA.

Nikolenko zároveň oznámil, že vyhrážku bombou dostala aj ukrajinská ambasáda v Kazachstane. Bomba sa tam napokon nepotvrdila.

Hovorca uviedol, že ukrajinská ambasáda v Spojených štátoch zase dostala list s článkom kritickým voči Ukrajine. List, ako aj väčšina zo zmienených zásielok, pochádzal z konkrétnej európskej krajiny, dodal Nikolenko bez ďalších podrobností.

Zvyšujú kontroly

Ministerstvo vnútra (MV) SR neeviduje za posledné obdobie žiadne podozrivé zásielky na veľvyslanectvách či konzulátoch v zahraničí.

„V prípade, že konzuláty a veľvyslanectvá na území SR požiadajú o pomoc, polícia je súčinná,“ uviedol pre TASR tlačový odbor rezortu.

Slovenská pošta v spolupráci s colným úradom pristúpila po zistení nebezpečných zásielok v Španielsku pôvodom z Ukrajiny k zvýšenej kontrole poštových zásielok vstupujúcich na územie Slovenska z Ukrajiny.

Prečítajte si aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM