MI Ako ušetriť

Nedajte sa nachytať na zľavy Black Friday! Väčšinou sú len fiktívne

Zľavová mánia vo väčšine obchodov a v e-shopoch sa začne už 27. novembra. Obchodníci sa budú predbiehať v akciách, ušetriť ale v skutočnosti môžete neskôr.

Ilustračný obrázok k článku Nedajte sa nachytať na zľavy Black Friday! Väčšinou sú len fiktívne
Zdroj: TASR/AP

Ak vás lákajú akcie Black Friday, ešte máte dosť času, aby ste sa začali poctivo pripravovať. Inak vám hrozí, že na vašich „akciových“ nákupoch obchodníci iba zarobia a vy môžete tovar dokonca preplatiť.

Lacnejšie je to neskôr

Sviatok veľkých zliav Black Friday prišiel do Európy z USA a Kanady. Obchodníci si ho rýchlo obľúbili, pretože je to dobrá príležitosť spustiť predvianočné výpredaje a samozrejme – zarobiť!

Black Friday pripadá na prvý piatok po Dni vďakyvzdania, čo tento rok vychádza na 27. novembra. Viaceré slovenské nákupné portály už avizujú na tento deň výrazné zľavy. Lenže realita býva často iná a zľavy sú len iluzórne.

Dokazuje to prieskum britskej spotrebiteľskej organizácie Which? na vzorke 83 produktov, ktoré boli v zľave počas Black Friday v roku 2018. Pracovníci organizácie sledovali vývoj ich cien šesť mesiacov pred a šesť mesiacov po veľkom zľavovom dni.

„Zistili sme, že až 95 percent zlacnených tovarov z Black Friday boli dostupné za rovnakú alebo dokonca nižšiu cenu aj pol roka po skončení akcie,“ uvádza Which?.

Samozrejme, organizácia uznáva, že ceny sa stále vyvíjajú a do šesťmesačnej lehoty spadajú aj novoročné výpredaje. Lenže k podobným výsledkom sa jej pracovníci dopracovali aj v opačnom čase.

„Až 61 percent zlacnených produktov sa predávalo rovnako alebo lacnejšie v období pol roka pred Black Friday.“ V skúmanej vzorke bolo všetko možné, od elektroniky až po kozmetiku. Len štyri tovary mali naozaj najnižšiu cenu práve počas Black Friday.

Slovenská realita

V globalizovanom svete je situácia na slovenských e-shopoch i v kamenných predajniach prakticky rovnaká. Dokazuje to aj viacero prípadov Slovenskej obchodnej inšpekcie (SOI), ktorá udelila pokuty za nekalé obchodné praktiky práve za akcie počas tohto zľavového sviatku.

Napríklad 10. mája 2019 dostala sankciu spoločnosť Elektrosped za akciu Black Friday. Pri troch zlacnených produktoch uvádzala akciovú cenu, ktorá bola v skutočnosti vyššia ako doporučená predajná cena. Ako je to možné?

Vo všeobecnosti sa často stáva, že obchodníci využijú starú fintu – tovar tesne pred Black Friday na pár dní zdražia, a potom ho veľkodušne zlacnejú na pôvodnú alebo dokonca ešte vyššiu cenu.

Odborníci preto spotrebiteľom radia, aby vzali rozum do hrsti a nedali sa nachytať. Najlepšie je urobiť si jasno v tom, čo človek chce kúpiť s dostatočným časovým predstihom. Nie je nič horšie ako podliehať nákupnej mánii pri pohľade na vysoké percentá ponúkaných zliav.

Následne je dôležité sledovať vývoj ceny vybraného produktu a porovnávať ho u rôznych predajcov. Našťastie, v čase internetu je to už hračka. Cenu si zapíšte a ak zistíte, že v deň Black Friday je výrobok skutočne lacnejší, ako bol pred mesiacom, kúpte ho.

Ak však môžete počkať, skúste sa riadiť podľa zistení Which? a odložte nákup ešte o pár mesiacov. Možno ho po Vianociach kúpite ešte lacnejšie a možno zistíte, že ho vlastne vôbec nepotrebujete.

Ilustračný obrázok

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM