Krimi Práca Rôzne

Nedajte sa nachytať! Polícia upozorňuje na podvodné ponuky práce v Anglicku

Túžite po novej práci a na internete ste objavili lákavú ponuku? Podľa polície treba zvýšiť ostražitosť. Môže sa totiž jednať o podvod.

Ilustračný obrázok k článku Nedajte sa nachytať! Polícia upozorňuje na podvodné ponuky práce v Anglicku
Zdroj: TASR

Polícia je činná na sociálnych sieťach. Pravidelne uverejňuje rady a tipy, nezriedka upozorňuje na nekalé praktiky. V novom roku dokonca na facebooku spustili muži zákona novinku, postupne budú vyvracať hoaxy a nepravdivé správy. Aktuálne zverejnili užitočné rady, ako sa nenechať nachytať podvodnými ponukami práce v Anglicku.

„Ide o klasickú metódu, keď narazíte na internete na neuveriteľne dobre vyzeraujúcu pracovnú ponuku, v týchto konkrétnych prípadoch hovoríme o projekte The Student Room. Často dochádza aj k osobným pohovorom, na ktorých záujemcovia poskytnú o sebe citlivé údaje, kópie občianskeho preukazu, alebo dokonca zálohu za ubytovanie,“ informuje polícia na sociálnej sieti.

Ako sa teda chrániť? Polícia zverejnila niekoľko užitočných rád. V prvom rade by ste si mali skontrolovať pravopisnú správnosť doručených emailov a dokumentov. Práve neprofesionálne spracovanie a chyby môžu znamenať podvodný charakter na prvý pohľad lákavej ponuky. Pokiaľ sa v dokumentoch spomínajú víza, neleňte a kontaktujte ambasádu reprezentujúcu krajinu potencionálneho zamestnania o postupe a cene pri vybavovaní víz. „Skontrolujte či sa informácie o cene a postupe obdržané od ambasády zhodujú s informáciami obdržanými od personálnej agentúry – ak sa nezhodujú, môže sa jednať o podvod,“ informuje polícia.

V neposlednom rade si overte aj existenciu danej agentúry. Ak takáto agentúra existuje, kontaktujte ju priamo cez kontaktné údaje/formulár poskytnutý na ich internetovej stránke a overte si pravosť pracovnej ponuky.

Máte podozrenie, že ste sa stali obeťou podvodu? V prípade podozrenia na zneužitie alebo prezradenie bankových údajov, bezodkladne kontaktujte svoju banku. Úplne ukončite komunikáciu s „agentúrou“, ale zapíšte si ich detaily a kontaktujte Políciu. Upozornite poskytovateľov internetovej stránky o možnom zneužití ich služieb," informujú muži zákona prostredníctvom sociálnej siete.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM