Správy

Nedajte sa napáliť: Pred kúpou ojazdeného vozidla si overte jeho exekučnú blokáciu

Kúpa ojazdeného vozidla môže podľa odborníkov v nejednom prípade znamenať pre spotrebiteľa "časovanú bombu". Vyhliadne si vozidlo a zistí si len základné informácie, ktoré predávajúci bežne zverejňujú pri inzerátoch.

Ilustračný obrázok k článku Nedajte sa napáliť: Pred kúpou ojazdeného vozidla si overte jeho exekučnú blokáciu
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Väčšina inzerujúcich prezentuje vozidlo vo veľmi dobrom technickom aj optickom stave, nehavarované, udržiavané, s garanciou najazdených kilometrov, karosériou bez poškodenia a škrabancov a iných väčších poškodení a deformácií.

Interiér auta v pôvodnom, nepoškodenom stave a maximálne zachovalý. V závere nejedného inzerátu nechýba poznámka, že vozidlo si nevyžaduje ďalšie investície.

Kupujúci neznalý možných nástrah je po prečítaní inzerátu, že našiel auto spĺňajúce jeho požiadavky. Kontaktuje predávajúceho, dohodne si prehliadku a skúšobnú jazdu. Potom stačí už len podpísať kúpnopredajnú zmluvu a zaplatiť predajcovi za vozidlo požadovanú finančnú čiastku.

Odborníci upozorňujú, že kupujúci pritom veľakrát netuší, aké nástrahy kúpa ojazdeného vozidla so sebou prináša. Spoliehať sa len na údaje z inzerátu nestačí.

Stočené kilometre, na ktoré sa zameriava väčšina kupujúcich, ani zďaleka nie sú jedinou nástrahou, s ktorou sa pri kúpe ojazdeného vozidla môže spotrebiteľ stretnúť.

Problémy podľa odborníkov so sebou prináša kúpa auta, ktoré je v leasingu alebo v exekučnej blokácii. „Overovacie firmy“ preverujú informácie o exekúcii v Centrálnom registri exekúcií, v ktorom sú len exekúcie vzťahujúce sa na subjekty.

„To ale na overenie blokácie vozidla nestačí, nakoľko vozidlo nie je automaticky blokované, ak má držiteľ ‚na krku‘ exekúciu a naopak, vozidlo môže byt blokované aj z iného dôvodu. Ten nemusí byť bežne dostupný na internete, môže sa jednať napríklad o blokáciu exekútormi Finančnej správy. Štátny Register prevádzkových záznamov vozidiel je priamo prepojený s evidenciou vozidiel, takže poskytuje aktuálne a pravdivé informácie o exekučných blokáciách,“ zdôraznil Miroslav Strelec z Technickej služby kontroly originality.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM