Webnoviny - Svet

Nedeľa bola na ZOH hokejovým sviatkom

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/AP

VANCOUVER 22. februára (WEBNOVINY) – Záverečný deň bojov v základných skupinách na mužskom hokejovom turnaji na XXI. zimných olympijských hrách vo Vancouveri postavil proti sebe dvojice z prvej šestky rebríčka krajín. Kuriózne bolo, že sa zopakovali finálové dvojice z posledných troch olympijských turnajov.

Zápasom dňa hokejovej „supernedele“ bolo severoamerické derby medzi domácou Kanadou a USA. Šokujúca prehra Kanady 3:5 bude mať následky pre celý ďalší priebeh turnaja. Pred rekordnou návštevou 18 561 divákov, keď si do Canada Hockey Place našlo prvýkrát cestu viac ako 18 000 fanúšikov hokeja, Kanaďania svojho súpera síce prestrieľali rozdielom dvoch tried 45:23, no v americkej bránke čaroval gólman Buffalo Sabres a v tejto sezóne NHL najväčší kandidát na Hart Trophy Ryan Miller. Americký výber zdolal Kanadu na ZOH po polstoročí, keď sa naposledy v súboji so svojím veľkým zámorským rivalom tešil v roku 1960 v Squaw Valley (2:1). Vydarená odveta za prehru 1:2 v olympijskom finále v Salt Lake City je pre Američanov zároveň darčekom k 30. výročiu „zázraku na ľade“ v podobe víťazstva 4:3 nad vtedajším ZSSR 22. februára 1980, ktoré otvorilo USA cestu k šokujúcemu olympijskému zlatu. Výber trénera Rona Wilsona tak získal nečakané dva bonusy – priamy postup do štvrťfinále play-off a navyše papierovo najprijateľnejšieho súpera pre stredajší štvrťfinálový zápas, ktorým bude jeden z dvojice Bielorusko, Švajčiarsko. Naopak, Kanaďanov môže okrem nedeľňajšej prehry mrzieť najmä strata bodu v zápase so Švajčiarskom (3:2 po sam. nájazdoch), ktorá ich odsunula z pozície najlepšieho druhého postupujúceho tímu. Zverenci Mika Babcocka nakoniec skončili spomedzi druhých mužstiev základných skupín ako najhorší a v tabuľke všetkých tímov až na šiestom mieste. Budú musieť bojovať o postup do štvrťfinále s Nemeckom. Najhoršou správou však je, že v prípade postupu do štvrťfinále, o ktorom v Kanade nikto nepochybuje, narazia domáci hokejisti na Rusov. Zápas snov medzi Ruskom a Kanadou, ktorý mal byť vrcholom olympijského turnaja, tak príde na rad už vo štvrťfinále a už teraz je isté, že jeden z týchto dvoch supertímov, ktoré sa v uplynulých dvoch rokoch stretli vo finále majstrovstiev sveta, odíde z Vancouveru bez medaily.

V zápase Ruska s Českom (4:2) sa zverencom Viačeslava Bykova podarila presne po 12 rokoch odveta za olympijské Nagano 1998, keď podľahli 0:1 Čechom vo finále prvého olympijského supreturnaja s účasťou všetkých hviezd NHL. Odvtedy sa však Rusi do finále ZOH nedostali, pretože v Salt Lake City aj v Turíne stroskotali v semifinále. Na poslednej olympiáde Rusi navyše podľahli Čechom 0:3 v boji o bronzové medaily. Teraz si však ako víťazi B-skupiny v pondelok aj utorok oddýchnu, keďže postúpili priamo do štvrťfinále. Či však sobotňajšie víťazstvo nad Čechmi, ktorí si na ceste do štvrťfinále proti Fínsku zopakujú zápas s Lotyšskom zo základnej skupiny (5:2), nebude pre „zbornú“ Pyrrhovým, sa ukáže v štvrťfinále, kde Rusi pravdepodobne narazia na Kanadu.

Repríza finálového súboja z ZOH 2006 v Turíne ako jediná nepriniesla odplatu. Švédi opäť v bránke so zatiaľ na turnaji nepriestrelným Henrikom Lundqvistom zdolali svojich severských rivalov 3:0 a opäť rozjatrili fínsku ranu z Turína, kde reprezentanti „suomi“ podľahli len v jedinom súboji, no práve v tom finálovom proti Švédom, tesne 2:3. Na druhú stranu môžu byť Fíni spokojní, že sa „tri korunky“ pod dojmom dostačujúceho náskoku v poslednej tretine nikam neponáhľali a nezaťažili konto Fínov ďalšími gólmi. Keďže išlo o posledný zápas programu, mali obe krajiny dobre spočítané, že prehra Fínska o menej ako 6 gólov zabezpečí priamy postup do štvrťfinále obom severským susedom. Navyše oba tímy majú istotu, že v ďalšom bratovražednom súboji sa môžu stretnúť, až keď pôjde o medaily, ak tam samozrejme postúpia. Švédi čakajú vo štvrťfinále na lepšieho z dua Slovensko, Nórsko. Fíni sa stretnú v stredu s víťazom súboja Česko – Lotyšsko.

Zaujímavosťou je aj fakt, že napriek zložitému systému vytvorenia záverečnej tabuľky všetkých tímov po odohratí zápasov základných skupín má táto rovnakú podobu, ako keby jej poradie určili „obyčajné“ atribúty, ako sú počet bodov a rozdiel skóre po troch odohraných zápasoch.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM