Zo zahraničia

Nejde len o vek a pohlavie: Vedci objavili gén, ktorý zdvojnásobuje riziko ťažkého covidu

Tento gén je prítomný u približne 14 percent poľskej populácie v porovnaní s ôsmimi až deviatimi percentami v Európe ako celku a 27 percentami v Indii.

Ilustračný obrázok k článku Nejde len o vek a pohlavie: Vedci objavili gén, ktorý zdvojnásobuje riziko ťažkého covidu
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Poľskí vedci objavili gén, ktorý podľa nich viac ako zdvojnásobuje u pacientov riziko ťažkého priebehu ochorenia COVID-19. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters.

Dôležitý faktor

„Po viac ako roku a pol výskumu sa podarilo objaviť gén zodpovedný za predispozíciu k vážnemu priebehu covidu,“ povedal vo štvrtok poľský minister zdravotníctva Adam Niedzielski.

Podľa vedcov z Lekárskej univerzity v Białystoku je nimi objavený gén po veku, nadváhe a pohlaví štvrtým najdôležitejším faktorom určujúcim závažnosť ochorenia.

Vedúci predstaviteľ výskumu Marcin Moniuszko tvrdí, že tento gén je prítomný u približne 14 percent poľskej populácie v porovnaní s ôsmimi až deviatimi percentami v Európe ako celku a 27 percentami v Indii.

Váhavý postoj k očkovaniu

Ako uvádza Reuters, keďže váhavý postoj k očkovaniu proti covidu je v krajinách strednej a východnej Európy hlavným faktorom vyššej úmrtnosti na toto ochorenie, výskumníci dúfajú, že identifikovanie ľudí s najvyšším rizikom závažných symptómov ich povzbudí k očkovaniu.

Zároveň budú mať prístup k intenzívnejším metódam liečby, približuje Reuters. Výskum v Poľsku prebiehal na vzorke 1 500 ľudí nakazených covidom, píše agentúra PAP.

Reuters ďalej pripomína, že dôležitosť genetických faktorov pri závažnosti covidu skúmali v minulosti aj iné štúdie. V novembri britskí vedci oznámili, že objavili verziu génu, ktorý môže súvisieť s dvojnásobným rizikom zlyhania pľúc v dôsledku covidu.

Prečítajte si aj

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM