Zo zahraničia

Nelichotivá nálepka Slovensku: Podľa Výboru OSN tu rasová diskriminácia stále trvá

Na Slovensku napriek prijatiu antidiskriminačného zákona naďalej pretrváva rasová diskriminácia najmä Rómov a osôb afrického pôvodu.

Ilustračný obrázok k článku Nelichotivá nálepka Slovensku: Podľa Výboru OSN tu rasová diskriminácia stále trvá
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Na Slovensku napriek prijatiu antidiskriminačného zákona naďalej pretrváva rasová diskriminácia najmä Rómov a osôb afrického pôvodu.

Uviedol to Výbor OSN pre odstránenie rasovej diskriminácie (CERD) vo svojej správe zverejnenej v utorok, informuje TASR.

Osemnásti nezávislí experti vyjadril tiež znepokojenie nad tým, že súdne konania v prípadoch rasovej diskriminácie sú príliš zdĺhavé, čo podľa nich bráni obetiam v efektívnom prístupe k spravodlivosti.

Prijať opatrenia

CERD odporučil, aby Slovensko „prijalo vhodné opatrenia na riešenie problému zdĺhavých súdnych konaní a podniklo potrebné kroky na zabezpečenie toho, aby všetky obete rasovej diskriminácie mali možnosť podať adekvátne opravné prostriedky.“

Výbor OSN takisto vyjadril znepokojenie nad neúmerným negatívnym vplyvom na vzdelávanie rómskych detí počas pandémie ochorenia COVID-19 v dôsledku zatvárania škôl.

Na čo apelovali

Experti poukázali na skutočnosť, že mnoho rómskych detí sa pre nedostatočný prístup na internet nemohlo zúčastňovať na on-line vzdelávaní.

Experti vo svojej správe apelovali na Slovensko, aby prijalo potrebné opatrenia na riešenie pôvodných príčin diskriminácie a segregácie rómskych detí vo vzdelávacom systéme a zintenzívnilo úsilie o zabezpečenie rovnakých príležitostí pre rómske deti v prístupe ku kvalitnému vzdelávaniu.

ilustračné foto

Ďalšie zaujímavosti zo siete Dnes24:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM