Barbara Dallosová Správy Zo Slovenska

Nelichotivé prvenstvo: Slovensko je krajina s NAJHORŠOU epidemickou situáciou na svete

Sedemdňová incidencia nás zaradila na čelo krajín, v ktorých pandémia zúri najviac. A za posledný deň hlási Slovensko nový rekord v počte nakazených.

Ilustračný obrázok k článku Nelichotivé prvenstvo: Slovensko je krajina s NAJHORŠOU epidemickou situáciou na svete
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Prírastok nových prípadov zlomil na uplynulý deň na Slovensku rekord. PCR testy odhalili v piatok (19. 11.) 9171 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudlo tiež 37 obetí.

Vysoká incidencia

Dôležitým údajom je okrem denných prírastkov nových prípadov tiež sedemdňová incidencia. Tá mala na Slovensku dosiahnuť najvyššiu úroveň na svete.

Podľa Denníka N, ktorý sa odvoláva na rebríček portálu Our World in Data, je Slovensko so sedemdňovou incidenciou 11 500 nových prípadov na milión obyvateľov aktuálne krajinou s najhoršou reportovanou epidemickou situáciou na svete.

Vedie Prešovský kraj

Najviac pozitívne testovaných zachytili za uplynulý deň v Prešovskom kraji, a to 1628. Nasledujú Bratislavský (1 42), Žilinský (1279), Trenčiansky (1259), Košický (1083), Banskobystrický (1007), Trnavský (899) a Nitriansky kraj (574).

Spomedzi okresov pribudlo najviac prípadov v okrese Bratislava, bolo ich 909. Najlepšie je na tom za posledný deň okres Revúca so šiestimi novými prípadmi.

Tvrdšie opatrenia

Tento týždeň prešiel úpravou aj takzvaný COVID automat, ktorý určuje prístnosť opatrení v jednotlivých okresoch. Vláda schválila jeho sprísnenie. Tvrdšie pravidlá sa vzťahujú najmä na neočkovaných ľudí. Tí po novom až na niekoľko výnimiek nebudú môcť ísť napríklad do nákupných centier. Nová podoba COVID automatu bude platiť od pondelka 22. novembra.

Súčasťou avizovaných mala byť aj povinnosť pre neočkovaných preukazovať sa v práci negatívnym testom. Podľa najnovších informácií z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) však toto pravidlo od pondelka ešte platiť nebude.

„V súčasnosti stále prebiehajú medzirezortné rokovania k povinnému zavedeniu režimu OTP na pracoviskách. Rieši sa zabezpečovanie logistiky a ďalšie potrebné procesy na úrovni príslušných rezortov. Úrad verejného zdravotníctva SR s prihliadnutím na tieto skutočnosti nenariadi túto povinnosť s účinnosťou od pondelka 22. novembra 2021,“ uviedla hovorkyňa ÚVZ Daša Račková s tým, že o ďalších krokoch bude verejnosť včas informovaná.

Foto: ilustračné

Pandémia na Slovensku i vo svete

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM