Webnoviny - Svet

Nemáme záujem o NATO, potvrdil Janukovyč

WEBNOVINY.SK

Ilustračné foto SITA, AP

KYJEV 13. februára (WEBNOVINY) – Ukrajina nemá žiadny záujem o vstup do Severoatlantickej aliancie (NATO), vyhlásil v piatok v rozhovore pre ruskú televíziu nový ukrajinský prezident Viktor Janukovyč. Ten tak potvrdil svoj dlhodobý odmietavý vzťah k členstvu jeho krajiny v NATO a zároveň sa tak opätovne postavil na stranu Moskvy, ktorá proti vstupu Ukrajiny do aliancie ostro protestovala. Ako povedal Janukovyč, Kyjev má dnes záujem o projekt kolektívnej európskej bezpečnosti a je pripravený sa na ňom aktívne zúčastniť. Nástupca prozápadného Viktora Juščenka taktiež podotkol, že v tejto súvislosti podporuje iniciatívu svojho ruského kolegu Dmitrija Medvedeva, píše portál agentúry RIA Novosti.

Členské krajiny aliancie v apríli 2008 na summite v Bukurešti zamietli vstup Ukrajiny a Gruzínska s odôvodnením, že tieto krajiny nie sú na vstup zatiaľ dostatočne pripravené. Predpokladá sa však, že to bolo skôr pre obavy z reakcie Ruska. Moskva totiž s členstvom Tbilisi a Kyjeva v NATO dlhodobo dôrazne nesúhlasí. Práve záujem Kyjeva o členstvo v NATO, ktorý silno podporovala vláda bývalého amerického prezidenta Georgea W. Busha, spôsobil výrazne zhoršenie vzťahov s Moskvou.

Podľa konečných výsledkov druhého kola prezidentských volieb, ktoré vo štvrtok zverejnila ukrajinská ústredná volebná komisia, získal Janukovyč 48,95 a doterajšia premiérka Julija Tymošenková 45,47 percenta hlasov. Tymošenkovej strana podala sťažnosť na údajné volebné podvody, súd však jej sťažností zamietol. Medzitým Janukovyčovi stihlo k zvoleniu zablahoželať množstvo svetových štátnikov vrátane francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho, amerického prezidenta Baracka Obamu či hlavy Európskej únie Hermana Van Rompuya. Nechýbal medzi nimi ani generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM