Zo zahraničia

Nemecko čakajú náročné koaličné rokovania: Pripravujú sa naň štyri politické strany

Štyri nemecké politické strany sa už niekoľko hodín po zverejnení výsledkov parlamentných volieb začali v pondelok pripravovať na koaličné rozhovory.

Ilustračný obrázok k článku Nemecko čakajú náročné koaličné rokovania: Pripravujú sa naň štyri politické strany
Zdroj: TASR/AP

Víťazom nedeľňajších parlamentných volieb v Nemecku sa stali sociálni demokrati z SPD, ktorí tesne porazili kresťanských demokratov (CDU/CSU) odchádzajúcej kancelárky Angely Merkelovej. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov sčítania, informujú agentúry DPA a AP.

Ako píše agentúra DPA, vlastnú vládu chcú zostaviť obaja kandidáti na spolkového kancelára dvoch najväčších politických Zelení a FDP však majú pomerne odlišné volebné programy.

Sociálnodemokra­tická strana Nemecka (SPD) získala 25,7 percenta hlasov a za blok Kresťanskodemo­kratickej únie (CDU) a jej bavorskej sesterskej Kresťanskosociálnej únie (CSU) hlasovalo 24,1 percenta voličov, oznámil úrad spolkového volebného komisára v noci na pondelok po sčítaní hlasov zo všetkých 299 volebných obvodov.

Rozloženie síl v Spolkovom sneme sa po takýchto výsledkoch výrazne zmení a Nemecko tak podľa všetkého čakajú náročné koaličné rokovania, domnieva sa DPA. Spolková republika by po prvý raz od 50. rokov mohla mať trojstrannú vládu.

Účasť na voľbách dosiahla 76,6 percenta, čo je na úrovni predošlých volieb z roku 2017 (76,2 percenta).

Súvisiace články

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM