Správy Zo zahraničia

Merkelová o očkovaní proti koronavírusu: Na vývoj vakcíny chýbajú miliardy eur

Angela Merkelová chce, aby po vyvinutí očkovacej látky boli lieky na COVID-19 dostupné pre každého.

Ilustračný obrázok k článku Merkelová o očkovaní proti koronavírusu: Na vývoj vakcíny chýbajú miliardy eur
Zdroj: TASR

Hneď ako bude k dispozícii očkovacia látka voči novému koronavírusu, musí byť dostupná pre všetkých ľudí.

Povedala to v sobotu vo svojom pravidelnom týždňovom videopodcaste nemecká kancelárka Angela Merkelová, píše denník Die Welt.

Očkovanie pre všetkých?

„Nemecko si je vedomé tejto zodpovednosti a preto sa budeme tiež usilovať o to, aby očkovacia látka, keď bude vyvinutá, bola dostupná všetkým ľuďom, rovnako aj potrebné lieky a možnosti diagnostiky, aby pomohli čo najväčšiemu počtu ľudí. V súčasnosti chýba na vývoj vakcíny približne osem miliárd eur. Vieme, že koronavírus spôsobuje vážne škody našej ekonomike, sociálnemu a spoločenskom životu, preto musíme na plné obrátky a s veľkým sústredením pracovať na tom, aby sme tento vírus zastavili a potom, keď bude vyvinutá vakcína, ho aj porazili. To patrí k prioritným úlohám pre záchranu ľudských životov na celom svete,“ povedala Merkelová.

Ide o to, „ako vyvinieme očkovacie látky pre všetkých ľudí na svete a zabezpečíme lieky a dobré diagnostické možnosti“, konštatovala Merkelová pred medzinárodnou darcovskou videokonferenciou venovanou súčasnej kríze, ktorá sa bude konať 4. mája.

Nemeckou je jednou z hostiteľských krajín tejto konferencie, ktorá sa uskutoční z iniciatívy Európskej komisie a jej cieľom je vyzbierať finančné prostriedky – okrem iného aj na vývoj očkovacej látky proti novému koronavírusu SARS-CoV-2.

Nemci prispejú finančne

„Nemecko sa bude podieľať značnou finančnou čiastkou,“ uviedla Merkelová. Nemecko bude úzko spolupracovať so Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO), ktorá zohráva v tejto oblasti kľúčovú úlohu, dodala.

Dostupnosť liekov znamená, že musia byť vyrábané vo veľkých množstvách.

Preto je podľa jej slov dôležité, že získavaniu financií sa bude venovať viacero vlád, ako aj súkromných nadácií.

Merkelová vyzvala, že aktuálnu pandémiu je možné poraziť len medzinárodnou a multilaterálnou spoluprácou.

Nemecko zaznamenalo za posledných 24 hodín podľa údajov Inštitútu Roberta Kocha (RKI) 945 nových prípadov nákazy. Ich celkový počet sa tak zvýšil na 161 703. Počet smrteľných obetí stúpol o 94 na 6575. Odhaduje sa, že z ochorenia COVID-19 sa už vyliečilo takmer 130 000 ľudí.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM