Zo zahraničia

Nemecko OCHROMILI protesty farmárov: ZABLOKOVALI cesty aj diaľnice, FOTO

Poľnohospodári v Nemecku protestujú proti rušeniu dotácií pre svoje sektor. Na viacerých miestach krajiny zablokovali významné cesty.

Ilustračný obrázok k článku Nemecko OCHROMILI protesty farmárov: ZABLOKOVALI cesty aj diaľnice, FOTO
6
Galéria
Zdroj: TASR/AP

Poľnohospodári vo viacerých oblastiach Nemecka začali v pondelok blokovať cesty na znak nespokojnosti s plánmi nemeckej vlády zrušiť dotácie pre poľnohospodársky sektor. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Pred Brandenburskou bránou v centre Berlína bolo v pondelok podľa polície 566 traktorov, nákladiakov, či ďalších vozidiel.

Blokády na viacerých miestach

V spolkovej krajine Meklenbursko-Predpomoransko na severovýchode Nemecka blokovali poľnohospodári výjazdy z diaľnic. Dopravné obmedzenia pre ich protesty boli aj v Bavorsku, Dolnom Sasku, Bádensku-Württembersku a Sasku. Vodiči a ďalší účastníci cestnej premávky po celej krajine musia počítať s obmedzeniami.

Nemecké združenie poľnohospodárov (DBV) kritizuje vládne zámery zrušiť podporu pre tento sektor – najmä zníženie dane z motorových vozidiel. Vláda časť opatrení stiahla, to však pre odbory nie je dostačujúce a na tento týždeň zvolali protesty.

„Poľnohospodárstvo pripravujú o životaschopnosť v budúcnosti,“ uviedol pre rozhlasovú stanicu RBB predseda DBV Joachim Rukwied. Ohrozený bude podľa jeho slov predovšetkým prísun kvalitných domácich potravín.

Hrozí prevrat?

Približne 30 demonštrantov minulý štvrtok večer nemeckého ministra hospodárstva Roberta Habecka zablokovalo v prístavnom meste Schlüttsiel pri vystupovaní z trajektu, ktorým sa vracal z dovolenky na ostrovčeku Hallig Hooge v Severnom mori.

Habeck v pondelok upozornil, že do protestov poľnohospodárov sa môžu zapojiť aj extrémistické sily a žiadal ochranu demokracie. „Objavuje sa fantazírovanie o prevrate. Tvoria sa extrémistické skupiny, ktoré otvorene zobrazujú nacionalistické symboly,“ uviedol vo videu, ktoré zverejnilo jeho ministerstvo na sociálnych sieťach.

Protesty v Nemecku pokračujú aj v utorok (9. januára).

Na ďalší plánovaný protest upozorňuje aj naše ministerstvo! Čo radí Slovákom v Nemecku?

Prečítajte si tiež

Poľnohospodári v Nemecku zablokovali cesty
6
Galéria
Zdroj: TASR/AP
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM