Politika

Slováci opäť zaplnia námestia viacerých miest! Opozícia zvolala ďalší PROTEST

Opozícia zvolala na štvrtok ďalší protest proti zámeru rušiť ÚŠP.

Ilustračný obrázok k článku Slováci opäť zaplnia námestia viacerých miest! Opozícia zvolala ďalší PROTEST
10
Galéria
Zdroj: TASR/Ján Krošlák , TASR/Pavol Zachar

Opozičné strany Progresívne Slovensko (PS), KDH a SaS zvolali na štvrtok (11. 1.) ďalšie protesty proti zámeru vlády zrušiť Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP).

Konať sa budú v Bratislave na Námestí SNP, ako aj v ďalších mestách po Slovensku (napr. v Košiciach, Nitre a Banskej Bystrici, pozn. redakcie).

Predseda PS a podpredseda parlamentu Michal Šimečka v stanovisku pripomenul, že naďalej čelíme „škandalóznej legislatívnej smršti“, ktorú táto vláda spustila okamžite po svojom nástupe k moci.

Hovoria o „únose štátu“

„V zrýchlenom konaní, s vylúčením odbornej diskusie a verejnosti, chcú prijať desiatky zásadných zmien, ktoré drasticky menia podobu slovenskej legislatívy. Kompetenčný zákon a promafiánsky balíček sú toho najhorším príkladom. Prvý z nich predstavuje de facto únos štátu, ten druhý im zas prináša beztrestnosť a pomstu,“ zdôraznil Šimečka.

V parlamente sa rokuje o novele Trestného zákona, ktorá predpokladá aj zrušenie ÚŠP. Rokovanie v pondelok začali diskusiou k návrhu vlády, aby sa o novele rokovalo v skrátenom legislatívnom konaní. Do rozpravy sa písomne prihlásilo 58 poslancov. V diskusii vystupujú zatiaľ len opoziční poslanci.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Tretí protivládny protest 19.12.2023
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM