Správy Zo zahraničia

Nemecko ŠETRÍ: Tma v mestách, vypínanie teplej vody či studené bazény! FOTO

Prísnejšie pravidlá budú aj na používanie zariadení spotrebúvajúcich energiu na pracoviskách; tlačiarne by napríklad mali v čo najväčšej miere z kancelárií odstrániť.

Ilustračný obrázok k článku Nemecko ŠETRÍ: Tma v mestách, vypínanie teplej vody či studené bazény! FOTO
4
Galéria
Zdroj: TASR/DPA

V obave z nadchádzajúcej plynovej krízy ohlásilo nemecké mesto Hannover výrazné úsporné opatrenia. V budovách patriacich pod správu mesta sa priškrtí kúrenie a vypne sa osvetlenie fasád budov aj fontány v meste.

V umývadlách v mestských budovách ani v sprchách na plavárňach či športoviskách nepotečie teplá voda. Informuje o tom TASR na základe vyhlásenia zverejneného na webovej stránke mesta.

Veľké šetrenie

Prísnejšie pravidlá budú aj na používanie zariadení spotrebúvajúcich energiu na pracoviskách; tlačiarne by napríklad mali v čo najväčšej miere z kancelárií odstrániť.

„Cieľom je znížiť spotrebu energie o 15 percent. Je to reakcia na hroziaci nedostatok plynu, ktorý predstavuje veľkú výzvu pre samosprávy – a obzvlášť pre veľkomesto ako Hannover,“ povedal starosta Belit Onay.

Mesto zriadilo osobitný štáb, ktorý má za úlohu hľadať možnosti úspory energie. „Každá usporená kilowatthodina šetrí plyn v zásobníkoch,“ zdôraznil Onay.

Stav pohotovosti

„Sme v stave pohotovosti. Plynu je málo, ale dopyt je ešte stále možné pokryť. V tejto situácii nám ide o šetrenie energie ešte predtým, než nastane naozajstná núdza,“ uviedol starosta. Dodal, že dodávky energií pre školy a škôlky budú mať prioritu.

Mesto v rámci opatrení stanovilo vykurovaciu sezónu pre budovy pod svojou správou od 1. októbra do 31. marca. Mimo nej sa „v zásade“ nebude kúriť.

Počas sezóny sa bude v kancelárskych priestoroch vykurovať najviac na 20 stupňov Celzia. Školy nebudú mať vymedzenú vykurovaciu sezónu, ale budú môcť mať vnútri tiež najviac 20 stupňov. V obchodných, technických a skladovacích priestoroch bude teplota od 10 do 15 stupňov.

Osveta medzi zamestnancami

Mestská samospráva spustí aj osvetu medzi zamestnancami. Majú sa naučiť zatvárať dvere a vetrať tak, aby šetrili teplom. Do práce si nemajú nosiť ani prenosné ohrievače či klimatizačné zariadenia.

Počítače a podobné zariadenia už nemajú nechávať v pohotovostnom režime, ale vypínať ich.

Medzi Vianocami a Novým rokom by mali byť mestské prevádzky v záujme šetrenia energie zatvorené, avšak na tom sa ešte musí mesto dohodnúť so zástupcami zamestnancov.

Hannover nie je jediné mesto, kde sa u šetrí na energiách. Nemecké mesto Augsburg je takmer po tme. Verejné osvetlenie svieti len minimálne. V Berlíne natrafíte na neosvetlené monumenty. Na kúpalisku v Kolíne bazény už nie sú vyhrievané.

Neprehliadnite aj:

Berlín šetrí energiu v obave z nadchádzajúcej plynovej krízy
4
Galéria
Zdroj: TASR/DPA
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM