Zo zahraničia

Obavy Francúzov z nedostatku energie rastú: Vypnite wi-fi pri odchode, vyzýva vláda

Francúzska vláda vyzvala tento týždeň občanov, aby sa pri rekordne vysokých cenách ropy a plynu snažili šetriť energiou.

Ilustračný obrázok k článku Obavy Francúzov z nedostatku energie rastú: Vypnite wi-fi pri odchode, vyzýva vláda
Zdroj: TASR/AP

A to aj tým, že pri odchode na dovolenku vypnú wi-fi routery. TASR o tom informuje na základe správy AFP.

„Každý kúsok energie, ktorý sme teraz schopní spoločne ušetriť, je energia, ktorú budeme môcť využiť na jeseň alebo v zime,“ povedal novinárom hovorca vlády Olivier Véran.

„Keď idete na víkend alebo na dovolenku preč z domu, odpojte čo najviac spotrebičov zo zástrčiek, pretože ak to neurobíte, naďalej spotrebúvajú energiu. Mali by ste odpojiť aj svoju wi-fi,“ povedal.

Výzva odzrkadľuje rastúce obavy vo Francúzsku aj v celej Európe z nedostatku energie neskôr v priebehu tohto roka po tom, ako Rusko po invázii na Ukrajinu znížilo svoje dodávky plynu alebo v prípade niektorých štátov ich úplne zastavilo.

Krajiny Európskej únie (EÚ) sa snažia naplniť zásobníky plynu cez leto, keď je spotreba zvyčajne nižšia ako v zime, no vlna horúčav zvýšila dopyt po elektrine na klimatizáciu. A tá sa niekde vyrába aj z plynu.

Francúzsko je odolnejšie

„Každodenné úsilie môže mať skutočný vplyv na našu spotrebu energie,“ pripomenul Véran a dodal, že cieľom Francúzska je naplniť zásobníky plynu na 100 %. Vylúčil povinné opatrenia na úsporu energie, aké zaviedli západné vlády v 70. rokoch minulého storočia, aby sa vyrovnali s dvomi šokmi pri cenách ropy.

Francúzsko je odolnejšie voči následkom ruskej invázie ako väčšina ostatných krajín bloku, pretože približne dve tretiny elektriny vyrába z jadra.

Medziročná inflácia však dosiahla v júni 5,8 % a vláda v Paríži sa snaží schváliť nový podporný balík v hodnote 20 miliárd eur, ktorý má pomôcť rodinám s nízkymi príjmami vyrovnať sa s rastúcimi nákladmi na jedlo a cestovanie.

Zatvárajte dvere!

Parížske obchody, ktoré používajú klimatizáciu alebo vykurovanie, budú musieť od pondelka povinne zatvárať vstupné dvere. Pokiaľ tak neurobí, hrozí im podľa novo schválenej mestskej vyhlášky pokuta 150 eur.

Radnica sa tým snaží motivovať obchody na znižovanie spotreby energie, píše denník Le Monde.

Rovnaký zákaz minulý týždeň zaviedol Bourg-en-Bresse, ktorý sa považuje za prvé mesto, ktoré tento krok urobilo. V stredu sa rovnako rozhodol Lyon, o dva dni neskôr Besançon.

Výnimku zo zákazu majú iba bary a reštaurácie, kde je kvôli vysokému počtu roznášaných nápojov neustály pohyb personálu a zatváranie by nemalo zmysel.

Ilustračné foto

Prečítajte si aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM