Správy Zo zahraničia

Nemecký politik: Slovensko by malo opustiť EÚ, nepotrebujeme Putinove TRÓJSKE KONE

Výsledky prezidentských volieb v SR vyvolali znepokojenie v Berlíne i v Bruseli, ale aj v opozícii v Bratislave, ktorá teraz klesla na duchu, píše sa v analýze na webe Euractiv.fr.

Ilustračný obrázok k článku Nemecký politik: Slovensko by malo opustiť EÚ, nepotrebujeme Putinove TRÓJSKE KONE
Zdroj: Facebook.com/Norbert Röttgen

V texte citovaný popredný odborník na zahraničnú politiku v nemeckej opozičnej Kresťanskodemo­kratickej únie (CDU) Norbert Röttgen uviedol, že ak Slovensko pôjde v šľapajach maďarského premiéra Viktora Orbána, bude si musieť vybrať medzi nasledovaním Maďarska alebo zotrvaním v Európskej únii.

Buď – alebo

Röttgen si servítku pred ústa nedal. Tvrdí, že Maďarsko a Slovensko by mali opustiť Európsku úniu aj že Pellegrini a Fico sú príliš rusky orientovaní.

„Slovensko sa potom musí rozhodnúť, či chce nasledovať Orbána, alebo zostať v EÚ,“ vyhlásil Röttgen v rozhovore deň po demonštráciách proti vláde Viktora Orbána, na ktorých sa v Budapešti stretli desaťtisíce ľudí.

„Ktokoľvek, kto stojí na strane agresora, nemá v EÚ miesto,“ povedal Röttgen s odkazom na proruskú rétoriku víťaza prezidentských volieb v SR Petra Pellegriniho.

Siahnu nám na eurofondy?

Röttgen je okrem iného odborník na zahraničnú politiku a tvrdí, že Peter Pellegrini a premiér Robert Fico otvorene sympatizujú s ruským prezidentom Vladimírom Putinom. Pekné slová neuštedril ani maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi. Toho otvorene označil za „Putinovho trojského koňa v EÚ“.

Anton Hofreiter, predseda výboru Spolkového snemu pre európske záležitosti a člen Zelených, ktorá je momentálne v nemeckej koalícii, nastolil aj otázku krátenia eurofondov pre SR.

„Je dôležité, aby slovenská vláda dostala jasný varovný signál z Berlína a Bruselu,“ povedal Hofreiter pre rozhlasovú stanicu Funke Mediengruppe.

Ak Fico a Pellegrini „zaútočia na právny štát a otvoria stavidlá korupcie, eurofondy by sa už nemali vyplácať,“ dodal Hofreiter.

Prečítajte si aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM