ELA Správy Zo zahraničia

TRAPAS šéfa izraelskej kyberbezpečnosti: To takto HLÚPO prezradil svoju identitu?

Od veliteľa takejto funkcie by ste očakávali najvyššiu bezpečnosť. Jeho identita v Izraeli bola štátnym tajomstvom, no on sa svojím správaním prezradil amatérskymi krokmi.

Ilustračný obrázok k článku TRAPAS šéfa izraelskej kyberbezpečnosti: To takto HLÚPO prezradil svoju identitu?
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Jossi Sariel, veliteľ elitného útvaru spravodajských služieb 8200, ktorého meno spadalo pod najvyššiu ochranu izraelského štátu, nedopatrením odhalil svoju pravú identitu. Stalo sa tak už v roku 2021, kedy vydal pod pseudonymom knihu o využití umelej inteligencie (AI) vo vojenskej rozviedke a dopustil sa pritom vážneho bezpečnostného prešľapu, napísal pred pár dňami britský denník The Guardian.

Elektronická verzia titulu The Human Machine Team totiž obsahovala anonymnú e-mailovú adresu, ktorú však šlo ľahko dohľadať na súkromnom účte Google vytvorenom už na jeho pravé meno.

Zanechal digitálne stopy

Teraz vyšli najavo aj podrobnosti o tom, že jeho meno a funkcie boli omylom vyzradené aj vo vládnom dokumente sprístupnenom pred dvoma rokmi na internete.

Izraelská armáda teraz uviedla, že ministerstvo zverejnilo dokument „bez koordinácie s armádou a (Sariel) o ňom nevedel“.

Denník The Guardian ďalej objavil množstvo jeho účtov na sociálnych sieťach ako Facebook, Instagram, Skype či LinkedIn. Pod vlastným menom ich používal šéf jednotky, ktorá sa zaoberá zhromažďovaním informácií a dekódovaním šifier a je porovnateľná s americkou Národnou bezpečnostnou agentúrou či britskou špionážnou organizáciou GCHQ.

Fotka na Facebooku

Účet na Facebooku, ktorý bol v piatok neskoro večer zmazaný, obsahoval zrejme aj fotografiu jeho tváre a bol prepojený so stránkou skupiny absolventov jednotky 8200.

Stopy svojej činnosti Sariel zanechal aj na Wikipédii, v ktorej hebrejskej mutácii pod svojim pravým menom editoval mnohé stránky od kráľa Ľudovíta XIV. až po heslo „problém palestínskych utečencov“.

Až do odhalenia minulý týždeň pritom bola Sarielova totožnosť v Izraeli štátnym tajomstvom.

Novinári ho nemohli v správach menovať, hoci vypukol zásadný spor ohľadom spôsobu riadenia útvaru 8200 a tiež toho, že nedokázal zabrániť teroristickým útokom Hamasu zo 7. októbra, ba ich ani predvídať.

Pikantné detaily o zjavne ležérnom prístupe spravodajského bossa k internetovej bezpečnosti sú pre neho podľa tlače obzvlášť trápne, pretože sa sám štylizoval do úlohy priekopníka využívania umelej inteligencie a hľadania nových spôsobov, ako môžu sledovacie systémy spracovávať digitálne stopy každodenného života.

Ilustračné foto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM