Zo Slovenska

Nemôžete sa dať očkovať? Budete v režime OP. Len certifikát o výnimke vám ale stačiť nebude

Podľa aktuálneho usmernenia môžu osoby s kontraindikáciou očkovania získať certifikát o výnimke z očkovania. Spolu s testom budú fungovať v režime OP.

Ilustračný obrázok k článku Nemôžete sa dať očkovať? Budete v režime OP. Len certifikát o výnimke vám ale stačiť nebude
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Osoby, ktoré sa nemôžu zaočkovať proti ochoreniu COVID-19, budú môcť fungovať v rámci režimu OP, teda ako zaočkovaní a tí, čo prekonali COVID-19.

Výnimka z očkovania

Okrem certifikátu o výnimke z očkovania potrebujú aj výsledok testu. Vykonanie PCR testu bude u takýchto ľudí bezplatné, informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) zároveň v tejto súvislosti vydal nové vyhlášky. Účinnosť zmien je od štvrtka (23. 12.).

Podľa aktuálneho usmernenia môžu osoby s kontraindikáciou očkovania získať certifikát o výnimke z očkovania. Ten vydá lekár a zároveň ich zaeviduje do systému. Spolu s testom budú takéto osoby fungovať v režime OP. Negatívny výsledok PCR testu nesmie byť podľa ÚVZ starší ako 72 hodín a výsledok antigénového testu starší ako 48 hodín.

Usmernenie vydané rezortom zdravotníctva definuje trvalé či dočasné kontraindikácie, ale aj kontraindikácie očkovania konkrétnymi vakcínami. Usmernenie je účinné od stredy a je zverejnené na stránke ministerstva zdravotníctva.

Certifikát a náklady na test

Posúdiť kontraindikáciu na očkovanie proti ochoreniu COVID-19 môže podľa MZ lekár – špecialista, všeobecný lekár pre dospelých alebo všeobecný lekár pre deti a dorast.

„Každý, komu lekár vydá certifikát o výnimke z očkovania, bude zaevidovaný v systéme. Centrálna evidencia kontraindikovaných osôb prispeje k tomu, aby kontraindikácia očkovania proti ochoreniu COVID-19 bola dostatočne a zodpovedne posúdená v kontexte súčasného rizika ochorenia COVID-19. Zodpovednosť za nesprávne alebo falošne stanovenú kontraindikáciu nesie lekár. Certifikát obsahuje aj QR kód,“ priblížila Eliášová.

PCR test bude pre ľudí s kontraindikáciou plne hradený pri registrácii prostredníctvom korona.gov.sk. „Pri dočasnej kontraindikácii sa do dokladu uvedie potrebné prehodnotenie pretrvávania kontraindikácie ihneď po stabilizácii stavu, respektíve minimálne raz za tri mesiace,“ uzavrela hovorkyňa MZ.

Ilustračné foto

Prečítajte si aj

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM