Krimi

Nenaleťte podvodníkom! Množia sa falošné inzeráty na prácu v Rakúsku

Ziskuchtiví podvodníci "pracujú" najmä v lete. Na internete ponúkajú prácu v Rakúsku, ktorá akurát tak okradne záujemcov. Prípady podvodov sa množia.

Ilustračný obrázok k článku Nenaleťte podvodníkom! Množia sa falošné inzeráty na prácu v Rakúsku
Zdroj: TASR

Polícia upozorňuje na narastajúci počet podvodných ponúk práce vo Viedni. TASR informoval hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

„Na zastupiteľský úrad sa neustále obracajú slovenskí občania, ktorí boli obeťami podvodného sprostredkovania práce v Rakúsku. Podobné prípady sme v spolupráci s rakúskou políciou riešili už v minulosti. Vo februári tohto roku bol pri čine zadržaný aj páchateľ, ktorý je už odsúdený. S príchodom leta sa ponuky začali opäť objavovať,“ uviedol Slivka.

Rovnaký scenár

Vo všetkých prípadoch je podľa neho priebeh konania rovnaký. „Začína sa to pracovnou ponukou na slovenskom internete napríklad www.bazac.sk, www.bazos.sk, www.pracovne-ponuky.eu. V ponuke sú rôzne nekvalifikované pracovné pozície v skladoch pri balení mäsa alebo zeleniny či v drogériách, spravidla vo Viedni. Znalosť cudzieho jazyka sa nevyžaduje. Záujemcov následne kontaktujú česky alebo slovensky hovoriace osoby. Podajú základné informácie a dohodnú si stretnutie v hoteli alebo v penzióne vo Viedni,“ doplnil Slivka. Ubytovacie zariadenia tieto osoby podľa neho často menia.

ZAUJME VÁS: SVET O SLOVENSKU: Len 15-ročné dievča zdrogovali, nakazili, zneužili a poslali na potrat

„Pri stretnutí podpíšu pracovnú zmluvu a poškodení musia uhradiť zálohu „za ubytovanie“ na mesiac vopred vo výške od 300 až 400 eur. Sprostredkovateľ práce ich odvedie na izbu s tým, že ráno príde po nich a pôjdu spolu do miesta výkonu práce. Nad ránom si poškodení prečítajú na displeji svojho mobilu SMS, že sa práca z rôznych dôvodov momentálne ruší a aby išli domov,“ ozrejmil Slivka.

Dopredu nič neplaťte

Telefónne číslo odosielateľa správy je v tom čase podľa neho už nedostupné. „Upozorňujeme občanov, aby si v prípade záujmu o prácu v zahraničí vždy dôsledne preverili vierohodnosť ponuky, totožnosť osôb, ktoré zamestnanie ponúkajú, a v prípade akýchkoľvek pochybností nepodpisovali pracovné zmluvy a neuhrádzali žiadne poplatky. Seriózne firmy nikdy nepýtajú vopred vyplatenie vysokých súm,“ uzavrel Slivka.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM