Zo Slovenska

NEPRÍJEMNÉ správy! Počet obyvateľov Slovenska KLESOL už tretí rok po sebe

Počet obyvateľov Slovenska opäť klesol. Rozhodla kriticky nízka pôrodnosť.

Ilustračný obrázok k článku NEPRÍJEMNÉ správy! Počet obyvateľov Slovenska KLESOL už tretí rok po sebe
Zdroj: TASR/Dano Veselský

Počet obyvateľov SR vlani klesol. Stalo sa tak už tretí rok po sebe. Minuloročný pokles ovplyvnil najmä výrazný prepad pôrodnosti. TASR o tom informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Čo môže za pokles?

„Slovenská republika mala ku koncu roka 2023 celkovo 5 424 687 oby­vateľov. Počet obyvateľov sa medziročne znížil o vyše 4 000 osôb. Veľkosť populácie SR tak klesala tretí rok po sebe, kým predtým 75 rokov rástla. Od vzniku SR v roku 1993 tak došlo k nárastu populácie o 88 200 obyva­teľov,“ priblížila hovorkyňa úradu Jana Morháčová.

Pokles v minulom roku ovplyvnil najmä prirodzený úbytok obyvateľstva. Vlani zomrelo viac ako 54 100 osôb a narodilo sa vyše 48 600 detí.

Počet zomretých bol tak vyšší ako počet živonarodených.

Nízka pôrodnosť

„Napriek tomu, že sa úmrtnosť po troch pandemických rokoch dostala na dlhodobý priemer. Na veľmi nízku hodnotu sa však znížila pôrodnosť,“ podotkla riaditeľka odboru štatistiky obyvateľstva ŠÚ SR Zuzana Podmanická.

Celkový počet obyvateľov ovplyvnila aj migrácia. Úrad poukázal na to, že počet prisťahovaných naďalej prevyšoval vysťahovaných z krajiny, no nedokázal eliminovať prirodzený úbytok obyvateľstva.

„V roku 2023 sa na Slovensko prisťahovalo na trvalý pobyt viac ako 5 900 ľudí, čo bolo o 1 400 osôb viac ako počet vysťahovaných,“ do­dal.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM