Zlatica Gregorová Správy Regióny

Netopiere už opustili šaliansku radnicu: Objekt tak nemá spiacich strážcov, FOTO

Zabývajú sa, kde sa im zapáči, dokonca aj v centre mesta. Netopiere navštívili Šaľu a namierili si to rovno na radnicu.

Ilustračný obrázok k článku Netopiere už opustili šaliansku radnicu: Objekt tak nemá spiacich strážcov, FOTO
Foto: Zlatica Gregorová

Maličké ušaté zvieratká s blanovitými krídlami pripomínajúce malé myšky, vždy vzbudzujú záujem. Už oddávna sú opradené hrôzostrašnými historkami, s ktorými sa stretávajú prevažne malé deti v rozprávkach. Dospelí však vedia, že neublížia. Chcú sa len dobre zašiť niekam, kde môžu nerušene prežiť zimný spánok, čiže hibernovať. Odborníci tvrdia, že sú právom zákonom chránené. Nevedia si vytvoriť hniezdo a tak si domovy hľadajú, kde im napadne.

V bezpečí

Ako primátor mesta Šaľa Jozef Belický uviedol, už pred začatím rekonštrukcie budovy, musela radnica vypracovať projekt. Konkrétne išlo o netopiere, o ktorých sa na radnici vedelo už skôr a teda bolo nutné, čo najšetrnejšie ich premiestniť do bezpečia. „Boli prijaté opatrenia, že netopiere odletia a už sa nemôžu vrátiť. Boli tam inštalované klapky, ktoré im umožnili odísť, ale neumožnili sa vrátiť na tie miesta. Napriek tomu boli pri demontáži balkónov objavené hniezda s viac ako sto kusmi raniaka hrdzavého. V súlade so Zákonom o ochrane prírody a krajiny boli prijaté opatrenia. To znamená, že netopiere boli premiestnené špeciálnym spôsobom na miesta, kde môžu prezimovať a v súlade so zákonom boli ochránené,“ skonštatoval šaliansky primátor.

Zákonom chránené

Netopiere sídlili pod závesnými systémami z vonkajšej strany budovy. „Na Slovensku máme 28 druhov netopierov a z toho všetky sú zákonom chránené. Už v októbri sme vykonávali stavebné úpravy, aby sa netopiere nedostávali do špár, ktoré vznikali medzi balkónovým obložením a nosnou stenou. Horolezci poodchytávali netopiere a odviezli ich,“ povedal ochranár Matúš Kováč. Podľa tohto odborníka bolo potrebné čo najskôr cicavce premiestniť, aby sa nenarušil ich hibernačný proces, pretože je to pre ne energeticky náročné. „Raniak hrdzavý je prirodzene stromový druh, sekundárne sa však dokázal prispôsobiť aj na tieto antropogénne stanovištia,“ uviedol ochranár Matúš Kováč.

Bez netopierov

Ako na záver dodal primátor Jozef Belický, „počas rekonštrukčných prác bolo v objekte budovy nájdených hneď niekoľko hniezd, ako napríklad osie, vrabčie, holubie a pod. Všetky boli premiestnené a uchránené čo najlepšie.“ Posledné blanokrídle kusy budovu opustili počas našej prítomnosti. Šaliansky úrad je tak bez netopierej ochranky.

Netopiere už opustili šaliansku radnicu: Objekt už nemá spiacich strážcov, FOTO
4
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM